Pască ţărănească cu brânză sărată

pasca cu branza jpeg

Înainte să apară stafidele, coaja de lămâie sau alte arome, străbunicile noastre obişnuiau să prepare această pască. Foloseau brânză de oi sau de vaci sărată şi făceai deasupra o cruce din aluat de cozonac. Mergeau mai apoi la biserică cu pasca, cozonacul şi ouple roşii pentru a fi sfinţite.

De ce ai nevoie pentru pască ţărănească

Pentru aluat

500 g făină

3 gălbenuşuri

150 g zahăr

125 ml lapte

100 g unt sau smântână

½ cub drojdie

1 praf de sare

arome, opţional

Pentru umplutură

100 g smântână

250 g brânză sărată

2 gălbenuşuri

100 g zahăr

1 ou, pentru uns

Cum se prepară pasca ţărănească

Freci drojdia cu 2 linguri zahăr, lapte şi făină cât să obţii o pastă. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul, apoi o adaugi peste făina cernută. Adaugi restul ingredientelor, la temperatura camerei şi frămânţi până când obţii un aluat omogen, nu foarte tare. Îl laşi să crească până când îşi dublează volumul.

Combini brânza sărată, poţi folosi amestec de brânză de vaci cu brânză de oi, cu gălbenuşurile, zahărul, smântâna şi omogenizezi.

Dai deoparte un sfert din aluat, iar pe restul îl întinzi şi-l aşezi într-o tavă rotundă, tapetată, şi pui compoziţia, apoi o nivelezi. Din aluatul rămas faci o cruce împletită, pe care o aşezi peste pască. Ungi pasca cu ou bătut şi o ţii la cuptor până când se rumeneşte.