Paste cu sos de brânză topită

paste cu sos jpeg

Pentru această reţetă de paste cu sos de brânză topită, ai nevoie de puţin caşcaval ori mozzarella. Încă din secolul al XII-lea când a fost creată reţeta, mozzarella s-a bucurat de o mare popularitate, astfel că nevoile de consum au devenit repede tot mai mari, iar oferta insuficientă. O bivoliţă dă doar 18-20 de litri de lapte, iar pentru fabricarea mozzarellei este necesar să se adauge o cantitate variabilă de lapte de vacă. Termenul de mozzarella provine de la operaţia de „mozzatura“, adică tăiere.

Paste cu sos de brânză topită - Ingrediente (4 porţii)

400 g paste 1 fir de praz 1 lingură ulei 150 g brânză topită 150 ml smântână 50 g caşcaval ras sau mozzarella sare piper alb

Paste cu sos de brânză topită - Cum se prepară

Mai întâi, se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, se scurg şi se ţin la cald. Într-un vas de teflon se căleşte prazul tăiat mărunt în puţin ulei. Când s-a înmuiat, se adaugă brânza topită, amestecând continuu ca să se omogenizeze şi caşcavalul ras. Opţional, caşcavalul se poate înlocui cu mozzarella.

Când sosul s-a omogenizat, se condimentează cu sare şi piper, după gust. Apoi se face focul mic, se adaugă smântâna, amestecând foarte repede ca să nu se lipească de pereţii vasului. Se ia vasul de pe foc şi se toarnă sosul peste paste.