Paste cu sos de vinete

paste cu sos de vinete jpeg

Venind în special de pe tărâmuri greceşti, uleiul de măsline a fost în Antichitate un ingredient mult prea preţios pentru a fi adus în bucătărie. În această reţetă de paste cu sos de vinete uleiul de măsline este un ingredient important. Încetul cu încetul el şi-a făcut loc în bucătăria mediteraneană, devenind azi un simbol al ei. Nici nu-ţi poţi imagina o salată grecească ori o pizza italiană fără puţin ulei de măsline.

Paste cu sos de vinete - Ingrediente

2 vinete subţiri 300 g paste (penne) 3 căţei de usturoi 250 ml pulpă de roşii (conservă) 200 g telemea de oi 50 ml ulei de măsline busuioc verde sare piper

Paste cu sos de vinete - Cum se prepară

Se spală vinetele, se taie codiţele, se taie în patru pe lungime şi apoi cubuleţe. Se pudrează cu sare şi se lasă între două planşete înclinate pentru a se scurge zeama. Se clătesc cu un jet de apă rece şi se lasă din nou la scurs 10 minute, după care se călesc, pe toate părţile, în ulei bine încins, până se înmoaie bine. Se scot într-un castron şi se lasă acoperite 20 de minute.În uleiul rămas se adaugă usturoiul tocat mărunt (sau zdrobit), se căleşte puţin, apoi se adaugă pulpa de roşii, sare, piper şi busuioc tocat mărunt, după gust. Se lasă să fiarbă până scade zeama şi se îngroaşă ca un sos. Separat, se fierb pastele al dente în apă cu sare, se scurg şi se aşază într-un vas termorezistent. Se adaugă vinetele, sosul de roşii, se amestecă uşor, apoi se presară deasupra telemea de oi sfărâmată. Se pune vasul la cuptor pentru circa 15-20 de minute. pastele cu sos de vinete se servesc calde.