Pateuri cu nucă şi mac

profimedia 0014121730 jpeg

Sunt printre cele mai iubite deserturi de la noi, fiind ideale pentru mesele în familie.

De ce ai nevoie pentru pateurile cu nucă şi mac

500 g făină › 200 g unt › 50 g zahăr › 1 ou › 1 gălbenuş › 20 g drojdie › 75 ml lapte › 1 vârf de cuţit sare › 1 ou pentru uns Pentru umplutura de mac › 100 ml lapte › 125 g mac › 80 g zahăr › 1 vârf de cuţit sare › 1 lingură rom › coajă de lămâie › 1 vârf de cuţit nucşoară › 50 g pesmet Pentru umplutura de nucă › 100 ml lapte › 100 g miez de nucă măcinat › 100 g zahăr › 50 g pesmet › 1 vârf de cuţit sare › 1 vârf de cuţit scorţişoară › 50 g unt › zahăr pudră

Cum se prepară pateurile cu nucă şi mac

Se amestecă untul cu 250 g de făină, iar din restul ingredientelor se frământă un aluat care se lasă să se odihnească o oră. Când începe să crească, se dă la rece. Se întinde aluatul cu drojdie în foaie, se pune deasupra aluatul cu unt şi se pliază marginile spre interior. Se apasă bine şi se lasă la rece 30 de minute. Se întinde cu sucitorul, se aduc marginile

în interior şi se pune din nou la rece pentru o oră.

Pentru umplutura de mac, se toarnă laptele într-o cratiţă, se adaugă macul măcinat, zahărul, sarea şi se fierb câteva minute. Se adaugă apoi romul, coaja de lămâie, pesmetul şi nucşoara, se amestecă bine, după care se lasă să

se răcească, amestecându-se din când în când. Umplutura de nucă se prepară la fel ca şi cea de mac.

Se întinde aluatul în foaie şi se taie fâşii de 10 cm lăţime. Se aşază în mijlocul fâşiilor, alternând, umplutură de mac şi de nucă, dar numai pe o jumătate (circa 2 cm în diametru), se ung marginile cu ou bătut, se îndoaie cealaltă jumătate şi se apasă bine. Se taie marginile până la jumătate din lăţimea totală, iar apoi bucăţi de 10 cm. Fiecare bucată se crestează pe marginea lipită cu un cuţit ascuţit (ca în imagine). Se aşază pateurile pe o tavă cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut şi se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 10-12 minute. Se presară cu zahăr pudră înainte de servire.