Peşte cu sos de smântână
Pentru cel mai bun sos de smântână ai nevoie de o smântână proaspătă, eventual lichidă pentru gătit. Adaugi lapte, unt şi un pic de făină şi ceva verdeaţă şi vei obţine cel mai bun sos de smântână. Ne-am gândit la această reţetă de peşte cu sos de smântână pentru a ne răsfăţa prietenii şi pe cei dragi din familie.
Peşte cu sos de smântână - Ingrediente (6 porţii)
1 peşte de apă dulce de 2 kg 1 ceapă mare 1 lingură unt 3 ciuperci 2 linguri făină
200 ml smântână
50 g unt
50 g făină
1 lămâie
500 ml lapte
mărar
sare
piper
Peşte cu sos de smântână - Mod de preparare
Cureţi peştele de solzi şi de intestine, îi tai capul, îl speli, îl usuci bine cu un prosop absorbant şi îl porţionezi în rondele de circa 3 cm grosime. Le pudrezi cu puţină sare şi le laşi la frigider 10 minute.
Ceapa o tai rondele şi o căleşti uşor în unt împreună cu ciupercile tăiate felii. Între timp, încingi untul pentru sos, adaugi făina, o rumeneşti uşor, apoi stingi cu lapte, amestecând continuu să nu se facă cocoloaşe. Laşi să fiarbă până se îngroaşă. Adaugi zeamă de lămâie, sare, piper, după gust, şi mărar tocat mărunt. Iei vasul de pe foc şi adaugi smântâna.
Treci peştele prin făină şi îl prăjeşti pe ambele părţi. Îl scoţi pe prosoape absorbante şi îl serveşti garnisit cu rondele de ceapă cu ciuperci şi cu cartofi natur. Îl asezonezi cu sosul de smântână.