Piure de năut cu chimen

piure de naut cu chimen jpeg

Se zice că năutul şi lintea sunt acele leguminoase care ar trebui să se afle pe masa noastră măcar o dată pe săptămână. Humusul sau piureul de linte cu chimen sunt o variantă gustoasă pe care o propun chiar deseară, la cină. Află despre acest condiment, chimenul, că în nordul Germaniei, dar şi în secuimese produce un lichior care are la bază un distilat clasic din cereale, aromat cu uleiuri din chimen. Lichiorul german se numeşte „kimmel“, iar varianta noastră locală poartă denumirea de chimion secuiesc.

Piure de năut cu chimen - Ingrediente (6-8 porţii)

400 g năut 3 cepe 1 morcov potrivit 2 căţei de usturoi 8 linguri ulei 2 linguri zeamă de lămâie 1 praf de chimen măcinat sare piper

Piure de năut cu chimen - Mod de preparare

Laşi năutul la înmuiat peste noapte, îl strecori şi apoi îl fierbi până începe să se pătrundă. Adaugi o ceapă şi morcovul tăiate bucăţele şi continui fiertul încă 15 minute, până când năutul şi zarzavaturile sunt bine pătrunse.

Scurgi zeama şi o păstrezi, apoi mixezi năutul, morcovul şi ceapa până se transformă în piure. Adaugi şase linguri de ulei treptat şi freci cu o lingură de lemn sau cu mixerul până când piu­reul devine cremos. Pentru a căpăta consistenţa dorită, poţi adăuga puţină zeamă în care a fiert năutul.

Condimentezi cu usturoiul pisat, chimenul măcinat, sare, piper, după gust, şi zeamă de lămâie. Încingi două linguri de ulei şi prăjeşti două cepe tocate mărunt. Aşezi piureul într-un castron, pui ceapa pe margine şi serveşti cu pâine prăjită.