Plăcintă cu brânză şi mere

placinta branza mere StockFood 00297013 HiRes jpeg

Iupiiii...e weekend...trebuie să pregătim ceva dulce, neapărat...ce zici de această plăcintă?

Ingrediente

Pentru aluat

200 g unt 250 g zahăr 4 ouă 1 linguriţă praf de copt coaja rasă de la 1 lămâie 300 g făină 150 ml lapte

Pentru umplutură

900 g brânză de vaci

300 g smântână grasă

4 ouă

300 g zahăr tos

3 linguri griş

150 g stafide

2 pliculeţe zahăr vanilat

esenţă de rom

coajă rasă de lămâie

40 g unt

zahar pudră

2 mere

Mod de preparare

Pentru aluat, freci untul cu zahărul, adaugi gălbenuşurile şi coaja rasă de lămâie. Încorporezi treptat făina amestecată cu praful de copt şi laptele. La sfârşit pui albuşurile bătute spumă. Frămânţi şi o laşi să se odihnească.

Pentru umplutură, mixezi brânza de vaci, adaugi smântâna şi omogenizezi. Baţi ouăle cu zahărul tos şi cu cel vanilat şi le încorporezi în crema de brânză. Presari grişul, adaugi esenţa de rom, coaja rasă de lămâie şi stafidele. Amesteci.

Speli şi cureţi merele şi le tai feliuţe. Merele pentru topping le tai fâşii (cu cuţitul de curăţat cartofi) şi le stropeşti cu zeamă de lămâie.

Caramelizezi zahărul, adaugi untul, îl topeşti, apoi pui fâşiile de măr şi le laşi 3 minute să se pătrundă. Amesteci continuu ca să le acoperi uniform în zahărul

caramelizat. Stingi focul.

Pe o planşetă cu făină întinzi o foaie nu prea groasă pe care o aşezi într-o tavă, unsă cu unt. Distribui jumătate din compoziţia de brânză, pui un strat de mere, apoi restul de brânză şi, deasupra, merele caramelizate. Dai la cuptor 50 de minute (până plăcinta devine aurie). Laşi la răcit înainte de a o tăia. Presari zahăr pudră şi serveşti.

sursa foto: StockFood