Plăcintă cu cartofi şi ciuperci

placinta cu cartofi si ciuperci jpeg

Unul dintre principalele ingrediente ale acestei plăcinte cu cartofi şi ciuperci este prazul. Fiind mai dulceag, îl poţi folosi oricând, aproape în orice mâncare în loc de ceapă. Această legumă cu virtuţi de medicament este bogată în minerale (sodiu, potasiu, calciu, mangan, sulf, siliciu, fosfor, fier), vitaminele A, B1, B2 şi C, precum şi celuloză, ulei volatil, proteine şi hidraţi de carbon. 87-90% din masă prazului este apă, ceea ce îi conferă puternice proprietăţi diuretice.

Plăcintă cu cartofi şi ciuperci - Ingrediente (1 tavă)

500 g aluat foitaj

Pentru umplutură 4-5 cartofi roşii 200 g ciuperci 1 morcov fiert 1 fir de praz (partea albă) 6 linguri ulei 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel nucşoară sare piper 1 ou

Plăcintă cu cartofi şi ciuperci - Mod de preparare

Fierbi cartofii în coajă (dar să nu fie foarte pătrunşi), îi scurgi şi-i laşi să se răcească. Cureţi cartofii de coajă, îi tai cubuleţe, razi morcovul pe răzătoarea mare, tai prazul rondele şi ciupercile felii. Căleşti toate legumele în trei linguri de ulei bine încins, până se înmoaie. Pui mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt şi condimentezi cu nucşoară, sare şi piper, după gust. Laşi apoi să se răcească.

Aşezi o parte din foitajul dezgheţat pe o planşetă presărată cu făină, îl întinzi puţin şi îl aşezi într-o tavă.Torni umplutura de legume, netezeşti şi pui a doua foaie întinsă. O înţepi din loc în loc cu o furculiţă.Ungi deasupra cu ou bătut şi coci circa 40-45 de minute în cuptorul preîncălzit. Serveşti plăcinta caldă sau rece, presărată cu mărar tocat şi eventual cu smântână.