Plăcintă cu dovleac
Dincolo de savoarea pe care o dă mâncărurilor, dovleacul este un aliment plin de vitamine. Iată un motiv ca să-l foloseşti şi în diferite prăjituri.
Ingrediente aluat
175 g făină 1/2 linguriţă sare 1 lingură zahăr 125 g unt rece, tăiat cubuleţe 30-60 ml apă rece
3 ouă mari
1 kg de dovleac
120 ml smântână
120 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
un vârf de cuţit praf de cuişoare
un vârf de cuţit sare
Mod de preparare
Se amestecă făina, praful de sare, zahărul şi untul. Se adaugă apa puţin câte puţin şi se frământă uşor. Aluatul obţinut se întinde cu sucitorul între două foi de hârtie cerată. Când are dimensiunea tăvii în care se va coace, se scoate hârtia şi se aşază în tava unsă. Dovleacul se curăţă de sâmburi, se taie felii şi se coace la cuptor 25 minute.
Se scoate miezul de pe coajă şi se pasează. După ce s-a răcit, se adaugă sarea, ouăle şi se bate amestecul bine cu telul. Se adaugă zahărul, scorţişoara şi cuişoarele, apoi smântâna, amestecând uşor ca să se omogenizeze compoziţia. Se toarnă amestecul în tava cu aluat şi se coace în cuptorul bine încins aproximativ 50 de minute. Se presară cu zahăr pudră.