Plăcintă cu dovleac
E de sezon şi e foarte portivită pentru acest sfârşit de săptămână.
Ingrediente
Pentru aluat
150 g făină ¼ linguriţă sare 10 linguri unt rece tăiat cuburi 2-4 linguri apă rece
Pentru umplutură
1 ¾ cană piure de dovleac copt
3 ouă
1 cană smântână
150 g zahăr
2 linguri brandy
2 linguriţe ghimbir răzuit
1 ½ linguriţă scorţişoară
un praf de sare
¼ linguriţă nucşoară
Mod de preparare
Amestecă făina cu sarea. Adaugă untul şi amestecă într-un blender până obţii o compoziţie sfărâmicioasă. adaugă apa rece, câte o linguriţă pe rând, şi amestecă iar. Pe o suprafaţă acoperită cu făină, frământă aluatul şi fomează o bilă. Acoperă cu folie de plastic alimentar şi lasă la frigider minim o oră şi maxim 2 zile.
Scoate din frigider şi întinde bine aluatul. Pune într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Dă deoparte
Încinge cuptorul. Înţeapă cu furculiţa din loc şi bagă aluatul al copt timp de 20 de minute. Scoate-l afară.
Amestecă într-un vas piureul de dovleac , ouăle, smântâna, zahărul, brandy, ghimbir, scorţişoară, sare, nucşoară. Pune amestecul în tartă. Bagă în cuptor şi lasă la copt până când devine arămie la culoare pe deasupra. Cam 50-60 de minute la foc molcom. Răceşte înainte de a servi.