Plăcintă cu mere

O reţetă clasică, dar care nu lipseşte cu siguranţă din nicio carte de bucate, plăcinta cu mere.
De ce ai nevoie pentru plăcintă cu mere Pentru aluat ● 600 g făină ● 25 g drojdie proaspătă ● 250 ml lapte ● 1 ou +1 ou pentru uns ● 2 linguri zahăr ● 1 praf de sare ● 100 g unt Pentru umplutură ● 1 linguriţă scorţişoară ● 75 g unt ● 10 mere ● 6 linguri zahăr Pentru decor ● zahăr pudră
Cum se prepară plăcinta cu mere
Pentru aluat, dizolvi drojdia în puţin lapte cald şi o linguriţă de zahăr. Restul de lapte îl pui pe foc şi-l amesteci cu untul până acesta se topeşte. Laptele nu trebuie înfierbântat foarte tare, doar atât cât e nevoie ca să topească untul. Într-un vas pui făina cernută, restul de zahăr, sarea şi oul bătut. Torni amestecul de lapte cu drojdie şi cel cu lapte şi unt şi frămânţi aproximativ 10 minute, până obţii un aluat uşor de lucrat, nelipicios. Dacă mai este nevoie, adaugi făină sau lapte cald, pentru a ajunge la consistenţa necesară.
Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, o oră.
Între timp, pregăteşti umplutura. Cureţi merele de seminţe şi le tai cubuleţe. Pui pe foc o cratiţă în care topeşti untul cu zahărul. Adaugi merele şi ţii să fiarbă, la foc mic, până scade zeama lăsată de mere. La final adaugi scorţişoara.
Împarţi aluatul în două. Întinzi câte o bucată în formă de dreptunghi cu grosimea de 5 mm. Adaugi câte jumătate din umplutură pe mijlocul fiecărei bucăţi de aluat. Părţile laterale le crestezi din centimetru în centimetru. Treci fâşiile crestate peste partea din mijloc, alternând fâşiile din stânga şi din dreapta. Pui cele două plăcinte pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi le laşi la loc cald 30 de minute. Ulterior, le ungi cu oul bătut şi le coci 35-40 de minute, la 180 °C, până se rumenesc frumos. Când s-au răcit, le presari cu zahăr pudră.