Plăcintă cu mere şi sos caramel

placinta cu mere si sos caramel jpeg

O combinaţie absolut delicioasă în numai o felie de plăcintă cu mere şi sos caramel. O poţi însoţi, pntru un răsfăţ total cu o cană de ceai, o cafea sau de ce nu cu un pahar de vin. Eşti de acord cu noi?

Plăcintă cu mere şi sos caramel - Ce ai nevoie

Pentru aluat 200 g făină 1 praf de sare 90 g unt foarte rece 1 ou 2 linguri apă foarte rece

5-6 mere

2 linguri zeamă de lămâie

4 linguri de zahăr

1 lingură de apă

2 linguri smântână dulce

Plăcintă cu mere şi sos caramel - Mod de preparare

Se cerne făina de două ori, se amestecă cu sarea, apoi cu untul tăiat bucăţele, folosind vârful degetelor până se obţine un aluat nisipos. Se lucrează repede pentru a nu da ocazia untului să se topească. Separat, se amestecă apa cu oul bătut şi se toarnă treptat peste aluatul nisipos, frământând bine până se transformă într-un aluat omogen şi elastic. Se pune într-o folie alimentară şi se lasă la rece circa o oră.

Între timp, se curăţă merele de coajă, se scot căsuţele cu sâmburi şi se taie pulpa felii. Se stropesc cu zeamă de lămâie să nu se înnegrească. Se întinde aluatul în foaie subţire şi se tapetează o formă rotundă unsă şi tapetată. Se înţeapă foaia de aluat cu furculiţa în mai multe locuri, se aşază feliile de mere deasupra, se aduc marginile aluatului spre interior şi se introduc în cuptorul bine încins pentru circa 25-30 de minute.

Se caramelizează zahărul amestecat cu apa până devine maroniu. Se ia crăticioara de pe foc, se adaugă smântâna dulce, amestecând bine. Se scoate forma din cuptor, se toarnă caramelul peste feliile de mere şi se pune forma din nou la cuptor pentru încă 5-6 minute pentru a se amesteca merele cu sosul caramel. Se scoate din cuptor şi se taie după ce se răcoreşte.