Plăcintă de mere cu stafide FOTO

Plăcinta de mere cu stafide este un desert clasic, apreciat în egală măsură atât de cei mari cât şi de cei mici. Nu există casă în care, ori mama, ori bunica, ori amândouă să nu se facă o astfel de reţetă. Ce este însă special la această reţetă? Descoperă urmând paşii recomandaţi de noi.
Plăcintă de mere cu stafide - Ingrediente (1 plăcintă)
Pentru aluat 175 g făină 1 vârf de cuţit cu sare 100 ml ulei 1 ou 6 linguri apă rece
8 mere potrivite
150 g pesmet
150 zahăr
50 g nucă pisată
75 g stafide
scorţişoară
esenţă de vanilie
coaja şi zeama de la o lămâie
2 linguri ulei
zahăr pudră pentru decor
Plăcintă de mere cu stafide - Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci făina într-un vas cu un praf de sare şi torni uleiul. Faci o adâncitură în centru, adaugi apa, oul şi frămânţi un aluat omogen, pe care îl pui la rece 30 de minute.

Pentru umplutură, cureţi merele de coajă, le scoţi cotorul, le tai cubuleţe nu foarte mici şi le aşezi într-un castron. Adaugi jumătate din cantitatea totală de zahăr, scorţişoara, zeama şi coaja de lămâie, stafidele, esenţa de vanilie şi amesteci bine toate ingredientele.

Pui două linguri de ulei într-o tigaie şi prăjeşti pesmetul cu restul de zăhăr, amestecând continuu, până se rumeneşte.

frigider, îl întinzi cu sucitorul pe o suprafaţă plană şi-l aşezi pe un prosop de bucătărie. Pui pe el umplutura de mere, presari uniform nuca pisată şi pesmetul. Apoi, rulezi plăcinta ajutându-te de prosop.

Prinzi la capete aluatul şi-l aşezi cu grijă pe o tavă tapetată în prealabil cu ulei şi făină sau cu hârtie de copt. Îl înţepi din loc în loc cu o furculiţă, după aceea înmoi o pensulă de silicon în ulei şi-l ungi uniform. Introduci plăcinta în cuptorul preîncălzit şi o laşi la copt până se rumeneşte fumos. O tai după ce s-a răcit şi o serveşti presărată cu zahăr pudră.

sursa foto: profimedia