Plăcintă simplă cu pere şi stafide

Deserturile sunt bucuria celor mici de Crăciun, dar nici cei mari nu pot rezista aromelor inconfundabile care umplu casa. Vă prezentăm o reţetă de plăcintă cu pere şi stafide, potrivită pentru zilele de Sărbători petrecute în familie.
Dificultate medie/Preparare: 2 h/2 plăcinte
Ingrediente:
Pentru aluat
300 g făină
50 g zahăr
50 ml ulei
200 ml apă caldă
1 lingură oţet
1 praf de sare
Pentru umplutură
1 kg pere
1 lingură pesmet
1 linguriţă scorţişoară
200 g zahăr
25 g unt
150 g stafide
Pentru decor
50 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluat, amesteci făina cu oţetul, sarea, zahărul şi apa caldă. Frămânţi aluatul, apoi îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute.
Între timp pregăteşti umplutura. Cureţi perele de seminţe şi le tai cubuleţe. Aşezi pe foc o tigaie, adaugi untul, apoi perele, zahărul şi scorţişoara. Când s-a evaporat toată zeama, pui stafidele şi opreşti focul.
Împarţi aluatul în două bucăţi, le întinzi cu sucitorul, stropeşti foile cu ulei, le presari cu pesmet, adaugi umplutura de pere şi rulezi fiecare plăcintă. Le aşezi pe o tavă tapetată şi o dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 35-40 de minute.
După ce plăcintele s-au răcit, le decorezi cu zahăr pudră.
FOTO: Profimedia