Poale-n brâu
Clasica reţetă a îndrăgitului desert venită din bucătăriile moldoveneşti.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat 500 g făină 2 gălbenuşuri 60 g drojdie 1 praf sare 300 ml lapte 100 g zahăr 100 g unt topit
250 g brânză de vaci
2 gălbenuşuri
60 ml smântână
coaja de la 1 lămâie
50 g zahăr
30 g griş
1 ou, pentru uns
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în laptele călduţ, adaugi puţină făină şi o laşi la crescut. Freci cele 2 gălbenuşuri cu zahărul, pui maiaua, făina, coaja de lămâie şi praful de sare. Torni untul, în fir subţire, şi frămânţi până când aluatul se dezlipeşte de pe degete şi-l laşi la dospit.
Pentru umplutură, amesteci toate ingredientele. Întinzi aluatul, pe masa presărată cu făină, în foaie, tai pătrate, le umpli cu brânza, le uneşti colţurile opuse, două câte două, şi le aşezi într-o tavă tapetată. Le ungi cu oul bătut şi le dai la cuptorul încins, în prealabil, la foc potrivit, până când se rumenesc