Poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide

Iată o reţetă tradiţională românească, foarte apreciată şi iubită de toţi, poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide. Cine nu a încercat aceste minunăţii, nu ar trebui să mai aştepte, ci să prepare cât mai repede aceste brânzoaice extrem de bune, specialităţi ca la bunica. Deşi poate părea greu de făcut la prima vedere, merită tot efortul. Lucrurile bune necesită timp, dăruire şi talent. Aşadar, apucaţi-vă de treabă numaidecât.
Ingrediente Poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide:
Pentru aluat:
- 500 de grame de făină
- 240 de ml de lapte
- 25 de grame de drojdie proaspătă
- 2 ouă potrivite
- 60 de grame de unt
- 90 de grame de zahăr
- 1 vârf de cuţit de sare
- Coaja de la 1 portocală
Pentru umplutură cu brânză dulce şi stafide:
- 350 de grame de brânză de vaci bine scursă
- 150 de grame de zahăr
- 2 ouă
- Coaja rasă de la o portocală
- 2 linguri de griş
- 60 de grame de stafide
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 gălbenuş ou cu 2 linguri de lapte pentru uns
Mod de preparare Poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide:
Făina se cerne şi se pune frumos într-un castron mare. Drojdia se desface cu puţin zahăr din cantitatea totala şi se pune apoi în centrul castronului cu făină într-o gropiţă. Laptele se pune la foc, doar atât cât să fie cald, apoi se toarnă peste compoziţie. Se începe frământarea, apoi se adaugă treptat ouăle, sarea, coaja de portocală, zahărul şi untul moale.
Toate acestea se pun încet după ce s-a format aluatul iniţial. Aluatul se frământă până devine elastic, apoi se pune într-un vas, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la dospit la loc cald, în jur de două ore. Trebuie să îşi dubleze volumul.
Brânza de vaci dulce se pune într-un vas, după ce a fost scursă bine. Se adaugă coaja de portocală, ouăle, grişul, zahărul vanilat, sarea şi stafidele. Se amestecă cu un tel până devine o compoziţie omogenă şi se bagă la frigider.
Aluatul dospit se lucrează pe masa presărată cu făină. Se întinde în formă dreptunghiulară de grosime 7-8 mm şi se taie în pătrăţele de 7-8 cm. În fiecare pătrăţel se pune câte o lingură de umplutură. Apoi, se leagă bine două câte două colţurile fiecărui pătrat.
Plăcintele poale-n brâu cu brânză dulce şi stafide se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la dospit cca o oră acoperite cu o cârpă de bumbac. Apoi, se ung cu atenţie cu gălbenuş şi lapte şi se pun la cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Se ţin 15-20 de minute până se rumenesc, se scot la răcit, se pudrează cu zahăr şi se servesc calde. Poftă bună!