Prăjitură „Buturuga“ cu cacao

prajitura buturuga cu cacao jpeg

De când eram mici, mănânc cu drag din prăjitura „buturuga“ cu cacao, pentru că îmi aduce aminte de copilărie. Dacă vreţi să vp aduceţi şi voi aminte de gustul şi aroma unei bucătării pline cu bunătăţi în care trebăluiau mama ori bunica, pregătiţi această reţetă de sărbătoare. În Franţa, această prăjitură este denumită„Buche de Noel“.

Prăjitură „Buturuga“ cu cacao - Ingrediente (8-10 porţii)

Pentru blat 3 ouă 150 g zahăr pudră 1 linguriţă esenţă de vanilie 80 g făină 1 linguriţă drojdie uscată 2 linguri apă

100 ml apă

50 g zahăr pudră

2 linguri coniac

300 g unt

3 ouă

300 g zahăr pudră

4 linguri pudră de cacao

3 linguri coniac

Prăjitură „Buturuga“ cu cacao - Mod de preparare

Pentru sirop, dizolvi zahărul în apă, laşi să fiarbă 5 minute şi dai vasul deoparte. Când s-a răcit, adaugi coniacul.

Pentru blat, baţi gălbenuşurile spumă cu zahărul, adaugi drojdia dizolvată în două linguri de apă, esenţa de vanilie şi făina, „în ploaie“. Omogenizezi bine, apoi încorporezi uşor albuşurile bătute spumă. Torni compoziţia într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu folie specială de copt şi o coci circa 15 minute. Scoţi blatul pe un prosop umezit şi îl rulezi cu tot cu prosop. Îl laşi să se răcească.

Pentru cremă, baţi zahărul pudră cu ouăle pe baie de aburi, până se îngroaşă, după care o dai la răcit. Separat, freci untul spumă şi îl amesteci treptat cu crema de ou. Adaugi cacaua şi la sfârşit coniacul, amestecând pentru omogenizare.

Desfaci cu grijă blatul, îl însiropezi uşor, fără a exagera, întinzi peste el ¾ din cremă şi îl rulezi la loc. Îmbraci rulada în crema rămasă şi modelezi cu dinţii unei furculiţe scoarţa de copac. Dacă doreşti, poţi tăia din ea o bucată şi să formezi o buturugă (ca în imagine). Decorezi, după imaginaţie, cu frişcă, cireşe glasate şi tablete de ciocolată. Laşi rulada la rece până este servită.