Prăjitura „Buturuga“. Reţeta clasică

prajitura buturuga jpeg

Copilăria noastră avea deseori gustul şi aroma unei prăjituri „Buturuga“ preparată după o reţetă clasică. Ne-am gândit să vă provocăm de data aceastra la prepararea acestui desert tocmai ca o invitaţie la o călătorie în timp, către anii copilăriei.

Prăjitura „Buturuga“. Reţeta clasică - Ingrediente (8 porţii)

Pentru blat 6 ouă 6 linguri de zahăr 6 linguri de făină 100 g nuci măcinate 2 linguri cacao

200 g unt

200 g zahăr

4 ouă

50 g pudră de cacao

zahăr vanilat sau esenţă de vanilie

100 g zahăr

100 g miez de nucă

1 albuş

2 linguri de zahăr

Prăjitura „Buturuga“. Reţeta clasică - Mod de preparare

Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se albesc. Se adaugă treptat făina, cacaua şi nucile măcinate, iar la sfârşit se pun albuşurile bătute spumă tare. Se toarnă compoziţia într-o tavă mare, dreptunghiulară şi se coace la foc potrivit, 30 de minute.

Separat, se prepară nucile pralinate. Se arde zahărul cu o lingură de apă. Când zahărul devine maroniu, se adaugă miezul de nucă rupt bucăţi mari şi se amestecă pentru a se îmbiba bine cu sosul caramel, apoi se toarnă, în strat subţire, pe o foaie de hârtie unsă cu ulei. După ce se răcesc, se trec prin maşina de nuci. Se prepară crema. Se bat ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat, pe baie de aburi, apoi se lasă la răcit. Separat, se freacă untul spumă şi se amestecă treptat cu crema de ouă răcită. La sfârşit, se adaugă pudra de cacao şi nucile pralinate.

Se scoate blatul din cuptor, se aşază pe un prosop umed, se unge cu ¾ din cremă şi se rulează. Se taie în două bucăţi - una mai mică şi una mare - care se aşază sub forma unei buturugi. Buturuga se îmbracă cu restul de cremă şi se imită pe suprafaţa ei striaţiile scoarţei de copac, cu ajutorul dinţilor unei furculiţe. Din albuş bătut cu zahăr se prepară o compoziţie de bezele, care se coc şi apoi se lipesc pe scoarţa „buturugii“ sugerând ciupercuţe.