Prăjitura Centenarului

Prepară şi tu aceast desert care poartă semnătura chefului albaiulian Toma.
Chef Toma a creat prăjitura la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Blatul este făcut după o reţetă veche, de peste 100 de ani, din zona Munţilor Apuseni, şi se numeşte „pita săracului“.
Pentru blat
300 g pâine uscată
150 ml lapte gras
100 g magiun de prune
4 ouă
100 g miere
Pentru cremă
700 g ciocolată amăruie
270 g cremă de brânză
2 g cimbru
250 g fructe de pădure
1 praf de sare
3 g seminţe de fenicul
Tai pâinea cubuleţe, iar ouăle le baţi bine. Încălzeşti laptele şi încorporezi în el mierea, apoi amesteci pâinea cu laptele îndulcit, cu ouăle şi cu magiunul. Omogenizezi ingredientele şi răstorni compoziţia într-o tavă de tort tapetată, apoi o dai la cuptorul încins 30-40 de minute. Laşi blatul la răcit.
Pentru cremă, topeşti ciocolata pe baie de aburi, apoi o laşi 5 minute „să se ducă o ţâră la Dumnezeu“. Amesteci crema de brânză cu sarea, cu cimbrul şi cu feniculul, apoi o încorporezi în ciocolată, amestecând energic. Adaugi fructele de pădure, omogenizezi şi răstorni crema peste blatul rece. Ţii prăjitura la frigider 2 ore înainte de a o servi.