Prăjitură cu brânză şi caramel

prajitura branza caramel jpeg

Ne-am gândit bine şi am combinat toate preferinţele în materie de dulciuri într-o gustoasă prăjitură cu brânză şi caramel.

Ingrediente pentru prăjitură cu brânză şi caramel

Pentru blat 5 linguri făină 6 ouă 6 linguri zahăr 2 linguri pudră de cacao 1 lingură ulei 1 praf de copt

500 g brânză proaspătă de vacă bine scursă

100 g unt

200 g zahăr

coajă de portocală tăiată mărunt

500 ml lapte

5 gălbenuşuri

150 g zahăr

3 linguri rase făină

½ baton vanilie

coajă de portocală rasă

150 g alune zdrobite, amestecate cu puţin sos caramel

150 g zahăr brun

100 ml smântână dulce

50 g ciocolată neagră

50 g alune de pădure

Mod de preparare pentru prăjitură cu brânză şi caramel

Pentru prepararea blatului, se amestecă gălbenuşurile cu uleiul, făina cernută cu praful de copt şi pudra de cacao. Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul şi se încorporează uşor în compoziţia de gălbenuşuri, apoi se toarnă într-o formă dreptunghiulară mică unsă şi tapetată cu făină. Se coace, în cuptorul preîncălzit, circa 30 de minute, se scoate şi se lasă la răcit în formă.

Pentru crema de vanilie, se fierbe jumătate din lapte cu batonul de vanilie. Separat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă făina, se subţiază cu laptele rece păstrat, apoi se toarnă totul peste laptele fierbinte (din care se scoate batonul de vanilie) şi se fierbe, amestecând permanent, până se îngroaşă. Se lasă să se răcească, după care se adaugă coajă de portocală.

Pentru crema de brânză, se mixează toate ingredientele, iar pentru sosul caramel, se caramelizează zahărul, se adaugă peste el smântâna dulce şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până

se topeşte în totalitate caramelul.

Se toarnă peste blatul din formă crema de vanilie, se presară alunele zdrobite, amestecate cu puţin sos caramel, apoi se toarnă crema de brânză şi se acoperă cu crema caramel. Se ornează cu bucăţele de ciocolată neagră şi cu alune de pădure. Prăjitura cu brânză şi caramel se lasă la rece câteva ore, după care se porţionează şi se serveşte.

sursa foto: Shutterstock