Prăjitură cu căpşuni şi cremă de lămâie

prajitura cu capsuni si crema de lamaie jpeg

Căpşunile sunt prinţesele de pe tarabe zilele acestea. Nu mai e mult şi vor dispărea, fiind regăsite în dulceţuri ori gemuri. Până atunci, îţi propunem o reţetă delicioasă de prăjitură cu căpşuni şi cremă de lămâie.

Prăjitură cu căpşuni şi cremă de lămâie - Ingrediente (1 tavă)

Pentru foi 2 ouă 9 linguri ulei 9 linguri zahăr 9 linguri apă 2 linguriţe esenţă rom făină cât cuprinde gem de caise

Pentru crema de lămâie

2 gălbenuşuri

2 linguri zahăr

1 lingură amidon

250 ml lapte

75 g unt

zeama de la jumătate de lămâie

Pentru compoziţia de căpşuni

500 g căpşuni

1 plic gelatină

450 ml suc căpşuni

Prăjitură cu căpşuni şi cremă de lămâie - Mod de preparare

Amesteci ouăle cu zahărul, esenţa de rom, apa şi uleiul până când se topeşte puţin zahărul. Începi să presari făina până obţii o cocă elastică. Împarţi aluatul în 4 mingiuţe şi le laşi un sfert de oră deoparte. Iei tava de copt, o întorci cu dosul în sus, ungi cu ulei, presari puţină făină şi întinzi o bilă cu sucitorul. Acoperi toată suprafaţa tăvii. Bagi în cuptor şi laşi 20 de minute. Îndepărtezi de pe fundul tăvii cu un cuţit cât este caldă şi laşi la răcit.

Repeţi acelaşi procedeu cu celelalte foi. Pentru crema de lămâie, mixezi gălbenuşurile cu zahărul. Adaugi amidonul şi omogenizezi. Torni laptele, amestecând şi pui vasul să fiarbă. Laşi să se îngroaşe, dai deoparte şi ţii la răcit. Încorporezi untul moale şi amesteci, apoi pui zeama de lămâie.

Ungi prima foaie cu gem de caise, aşezi a doua foaie peste care pui cremă de lămâie în strat subţire. Alternezi gemul şi crema şi în cazul celorlalte două foi. Dizolvi gelatina în 6 linguri de apă. Apoi torni şi sucul de căpşuni şi amesteci. Speli căpşunile, le tai felii şi le aşezi deasupra ultimului strat. Verşi peste ele din compoziţia de gelatină. Bagi la frigider şi serveşti a doua zi.

Dulceaţă de căpşuni

Dulceaţă de căpşuni

Tort cu căpşuni, fără coacere

Tort cu căpşuni, fără coacere