Prăjitură cu ciocolată şi caramel

Cui nu-i place ciocolata? În tot felul de combinaţii de deserturi şi cu tot felul de arome, ciocolata este ingredientul care ne îmbie la un răsfăţ dulce. În combinaţie cu caramelul, este irezistibilă.
Ingrediente (12 porţii)
Pentru blat 100 g făină 150 g zahăr 150 g unt 4 ouă 3 linguri cacao 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 praf de copt
200 g zahăr
1 ou
200 ml lapte
2 linguri făină
150 g unt
400 g ciocolată de menaj
4 linguri ulei
100 g zahăr pudră
1 albuş
1 lingură zeamă de lămâie
Cum se prepară
Se freacă untul cu zahărul şi zahărul vanilat până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina cernută cu praful de copt şi cacaua, iar la sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă tare, amestecând uşor. Compoziţia se coace circa 35 de minute într-o tavă unsă şi tapetată cu făină.
Separat, se caramelizează zahărul. Se amestecă laptele cu oul şi făina, se toarnă peste caramel şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până se îngroaşă. După ce se răceşte bine, se încorporează untul treptat.
Se prepară glazura, bătând albuşul cu zahărul pudră adăugat treptat. Din când în când, se toarnă câte puţină zeamă de lămâie şi se bate până când compoziţia devine omogenă.
Se taie blatul în trei foi orizontale, se ung cu crema caramel şi se aşază una deasupra celeilalte. Se toarnă deasupra ciocolata topită în ulei pe baie de aburi, iar peste ea se pune glazura de lămâie. Prăjitura se lasă două ore la rece, după care se porţionează cu un cuţit trecut prin apă fierbinte.