Prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă

prajitura cu ciocolata si crema de menta jpeg

Recunoaştem că această reţetă de prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă este un desert mai complicat. Dar şi rezultatul îi va lăsa pe mulţi fără cuvinte. Sau, mai mult. Vor avea numai cuvinte de laudă la adresa ta. Aşa că nu mai pierde vreme, rezervă-ţi o oră şi jumătate şi prepară o prăjitură care va fi lăudată de mai toată lumea.

Prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă - Ingrediente (8 porţii)

Pentru blat 4 ouă 120 g zahăr 110 g făină 10 g cacao 1 praf de sare esenţă de vanilie

Pentru cremă

100 ml lapte

3 frunze de mentă

150 ml lapte condensat

200 ml frişcă lichidă

1 plic gelatină

1 lingură miere

Pentru ganache

100 g ciocolată amăruie

200 ml frişcă lichidă

Pentru sirop

4 linguri zahăr

2 căni de apă

1 esenţă rom

Pentru decor

frişcă

ciocolată rasă

Prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă - Mod de preparare

Încălzeşti frişca lichidă pentru ganache, adaugi ciocolata bucăţele şi amesteci până se topeşte. O poţi prepara de seara, pentru a-i lăsa timp să stea la frigider.

Pentru blat, mixezi ouăle cu zahărul, esenţa şi sarea până se fac spumă. Adaugi făina cernută împreună cu cacaua, treptat, amestecând uşor. Când compoziţia este omogenă, o torni într-o tavă de tort cu pereţi detaşabili, unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Coci blatul aproximativ 35 de minute.

Fierbi în 50 ml de lapte frunzele de mentă. Opreşti focul când laptele dă în clocot. Amesteci laptele condensat cu mierea şi restul de lapte pentru cremă. Adaugi laptele fiert (din care scoţi frunzele de mentă). Hidratezi gelatina 10 minute în câteva linguriţe de apă rece, apoi o fierbi în bain-marie până se lichefiază.

Baţi frişca şi o amesteci în compoziţia de lapte. Dai compoziţia la frigider. Prepari siropul din ingredientele menţionate.

Tai pe orizontal blatul în trei bucăţi. La montarea tortului, te ajuţi de inelul detaşabil al formei de tort. Pui prima parte din blat, însiropezi, apoi torni jumătate de crema de lapte condensat. Aşterni încă o felie de blat, însiropezi, cealaltă jumătate de cremă de lapte şi închei cu a treia felie de blat însiropată.

Dai la rece până e gata toată mâncarea. Înainte de a-l orna, baţi bine cu mixerul crema ganache care a stat la frigider. Îndepărtezi inelul formei de tort şi ungi tortul cu crema ganache. Decorezi după dorinţă. Un tort cu o cantitate atât de mare de ciocolată se potriveşte bine cu căpşuni ori cu fructe de pădure.

Prăjitură cu ciocolată şi brânză proaspătă

Prăjitură cu ciocolată şi brânză proaspătă

Prăjitură cu spumă de căpşuni şi cacao

Prăjitură cu spumă de căpşuni şi cacao

Prăjitură cu nucă şi miere

Prăjitură cu nucă şi miere