Prăjitură cu cireşe şi glazură de ciocolată

prajitura cirese glazura ciocolata jpeg

Cireşele sunt acel fructe care ne trimit tot timpul cu gândul al copilărie şi la jocuri nevinovate cu perechi de cireşe la urechi. Anii au trecut şi am învăţat nu numai să mâncăm deserturi delicioase dar să le şi gătim. Am încercat de data aceasta o prăjitură cu cireşe şi glazură de ciocolată care sigur va fi delicioasă.

Prăjitură cu cireşe şi glazură de ciocolată - Ingrediente

Pentru aluat

100 g unt moale 200 g zahăr 300 g făină 1 praf de copt 3 ouă 150 ml lapte 1 pacheţel zahăr vanilat 1 praf de sare

1 kg cireşe

4 linguri zahăr

2 linguri zeamă de lămâie

500 g brânză de vaci proaspătă (bine scursă)

4 linguri smântână groasă

2 lingură amidon alimentar

2 ouă, coajă rasă de lămâie

esenţă de migdale

200 g ciocolată neagră

150 ml lapte

1 lingură coniac

Prăjitură cu cireşe şi glazură de ciocolată - Mod de preparare

Se scot sâmburii cireşelor, se stropesc cu zeamă de lămâie, se presară peste ele zahărul şi se lasă la macerat circa 20 de minute. ­Separat, se freacă brânza cu ouăle, smântâna şi amidonul alimentar. Se aromatizează cu coajă rasă de lămâie şi cu esenţă de migdale, după gust. Se amestecă bine, până devine o compoziţie cremoasă şi omogenă. Pentru prepararea aluatului, se freacă untul cu zahărul şi zahărul vanilat ­până devine spumos. Se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine până se asimilează perfect. Se adaugă treptat laptele şi făina cernută cu praful de sare şi cu cel de copt. Se amestecă bine, până se obţine un aluat aerisit şi pufos pentru prăjitura cu cireşe şi glazură de ciocolată

Se toarnă aluatul într-o tavă dreptunghiulară, peste el se pun 3/4 din cireşe ­scurse de zeamă şi tăvălite prin făină. Se acoperă cu crema de brânză, se împrăştie cireşele rămase şi se coace circa 45-50 de minute în cuptorul bine încins. Cât timp se răcoreşte prăjitura, se fierbe laptele cu ciocolata şi coniacul, în bain-marie, până se îngroaşă. Se toarnă caldă peste prăjitură. Se lasă la rece ­până se întăreşte. Prăjitura cu cireşe şi glazură de ciocolată se porţionează după ce se răceşte complet.