Prăjitură cu cremă de cafea

prajitura cu crema de cafea jpeg

Ştiai că 100 de ml de cafea ne furnizează 10% din doza zilnică necesară de potasiu? De altfel, cafeaua este una dintre cele mai hrănitoare băuturi, deoarece conţine minerale esenţiale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, fier şi...potasiu, în cea mai mare parte. De fapt, potasiul este acela care elimină oboseala şi împiedică formarea crampelor musculare prin contracţia musculară şi transmiterea fluxurilor nervoase. Mai mult decât atât, cafeaua contribuie la buna funcţionare a rinichilor şi ne furnizează energia necesară pentru a începe ziua. Iar dacă vei prepara această prăjitură cu cremă de cafea vei beneficia şi de un răsfăţ pe cinste.

Prăjitură cu cremă de cafea - Ingrediente (12 porţii)

Pentru blat 7 ouă 7 linguri de zahăr 7 linguri făină 100 g margarină 1 esenţă de vanilie 1 praf de copt

1 l frişcă lichidă

2 pliculeţe gelatină

200 g fructe confiate

1 esenţă de rom

3 linguriţe de cafea măcinată fin

1 borcan gem de căpşuni

100 g ciocolată

300 ml apă

250 g zahăr

1 esenţă de vanilie

1 bucată coajă întreagă de lămâie

Prăjitură cu cremă de cafea - Cum se prepară

Se separă albuşurile de gălbenuşuri, se bat spumă, se adaugă zahărul şi se bate în continuare. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, margarina topită şi răcită, esenţa şi se amestecă bine. Se pune făina amestecată cu praful de copt şi se încorporează încet de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o tavă unsă şi tapetată şi se coace la foc mic circa

40 de minute.

Gelatina se pune la înmuiat 15 minute, după care se topeşte pe foc şi se lasă să se răcească. Frişca se bate bine cu esenţa de rom, se amestecă cu gelatina, cafeaua măcinată fin şi cu fructele confiate (sau din compot) tăiate cubuleţe foarte mici.

Se pune la fiert apa cu zahărul, esenţa de vanilie şi coaja de portocală. Se fierb până se leagă siropul, după care se dă la răcit. Blatul răcit se taie în două, iar una din bucăţi se mai taie o dată. Se opreşte un sfert din cremă pentru ornat. Se aşază o foaie de blat în tavă, se însiropează, se pune gemul, a doua parte de blat mic însiropat, jumătate din cremă, ultimul blat şi se încheie cu cremă. Se lasă la rece cel puţin două ore, se taie bucăţi şi se ornează cu crema păstrată şi cu ciocolată rasă fin.