Prajitură cu gem de prune
Deserturile care au gem sau dulceaţă în compoziţie sunt foarte apreciate pentru simplitatea şi efectul lor. Prăjitura pe care o prezentăm în cele ce urmează te trimite cu gândul la gustul dulce-acrişor al prunelor, învăluit cu multă pricepere într-un gem aromat.
Ingrediente:
2 căni făină
1 linguriţă praf de copt
½ linguriţă sare
1 ¾ căni zahăr granulat
1 ¼ căni unt nesărat, la temperatura camerei
5 ouă
1/4 cană suc de lămâie (după gust, se poate folosi portocala)
1 lingură coajă de lămâie (după gust, se poate folosi portocala)
1 esenţă de vanilie
½
cană gem de prune
opţional, pentru uns - sirop de lămâie (sau de portocală)
Mod de preparare:
Combini făina, praful de copt şi sarea într-un castron. Laşi mixul de ingrediente uscate deoparte.
Freci untul cu zahărul până obţii o cremă uşoară şi fină. Adaugi ouăle, unul câte unul, apoi esenţa de vanilie, sucul şi coaja de lămâie (sau de portocală). Încorporezi încet ingredientele uscate în crema de unt, zahăr şi ouă, până încep să se omogenizeze. Adaugi jumătate din cantitatea de gem, având grijă să nu amesteci prea mult, pentru ca gemul să rămână vizibil în compoziţie.
Verşi mixtura în tavă, apoi torni restul de gem peste ea. Nivelezi şi dai la cuptorul încins 45-60 de minute, până trece testul scobitorii.
Scoţi tava şi laşi prăjitura să se răcească 10 minute, după care, dacă doreşti, o ungi cu sirop de lămâie (sau de portocală). Serveşti prăjitura rece.
Sursa+foto: theletmeeatcake.com