Prăjitură cu mere şi bezea
Această prăjitură cu mere şi bezea este un desert numai bun pentru sfârşitul de săptămână. Ştiai că scorţişoara, din care vei folosi şi la această reţetă stimulează memoria şi este un remediu eficient contra durerilor de cap şi a migrenelor?
Prăjitură cu mere şi bezea - Ingrediente (1 tavă)
1 pachet unt 500 g făină 1/2 plic praf de copt 250 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 lingură ulei 4 ouă 6 mere medii 50 g stafide 50 g nuci scorţişoară
Prăjitură cu mere şi bezea - Mod de preparare
Cureţi merele de coajă, le dai prin răzătoare şi le amesteci cu 50 g de zahăr. Într-un vas pui merele la călit cu nuca tocată. Le laşi la foc mic, până nu mai au zeamă. Încălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separi gălbenuşurile de albuşuri. Într-un vas, la temperatura camerei, amesteci untul bucăţi cu 100 g de zahăr, făina, praful de copt şi gălbenuşurile. Din compoziţie faci un aluat tare, care nu se lipeşte de mână. Îl tai în două părţi egale. Pe una o întinzi în tavă, după ce ai tapetat-o. Apoi dai totul la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 20 de minute.
Baţi albuşurile cu 100 g de zahăr şi plicul de zahăr vanilat până obţii o spumă densă. Când aluatul din cuptor este aproape copt, pui în tavă compoziţia cu mere şi nuci, apoi torni un strat gros de bezea.
Peste aluat, umplutura de mere şi bezea, razi cealaltă parte de aluat, apoi presari stafidele. Dai la cuptor aproximativ 10 minute, până se întăreşte bezeaua şi capătă o culoare uşor arămie. Decorezi cu scorţişoară.
foto: profimedia