Prăjitură cu miere şi cremă caramel
La ocaziile speciale, alege să prepari o prăjitură cu miere. Adăugată cu grijă în reţete, mierea va da o savoare aparte deserturilor tale. Aşa că poţi să încerci şi tu această reţetă.
Ingrediente
Pentru blat
5 ouă 200 g zahăr sare 160 g făină 3 linguri miere
Pentru cremă
50 g unt la temperatura camerei
150 g mascarpone
75 g zahăr pudră
100 g smântână pentru frişcă
Pentru crema caramel
600 g zahăr
330 ml lapte
300 ml apă
5 linguri făină
250 g unt
Pentru decor
200 g nuci
Cum se prepară prăjitura cu miere şi cremă caramel
Pentru blat, baţi, un minut, ouăle cu un praf de sare, apoi adaugi treptat zahărul. Torni mierea şi continui să mixezi până când compoziţia va creşte în volum de 3-4 ori şi va deveni pufoasă. Adaugi toată făina şi o amesteci uşor cu o paletă, de sus în jos. Torni aluatul într-o tavă tapetată. Coci blatul 15 minute la 200 ºC, apoi scazi temperatura la 180 ºC şi-l coci încă 30-40 de minute, până când trece testul scobitorii.
Pentru cremă, mixezi untul moale până devine cremos. Încorporezi, treptat, zahărul tot mixând. Adaugi mascarpone şi amesteci cu o lingură. La final, încorporezi frişca, bătută în prealabil. Dai crema de mascarpone la frigider 30 de minute.
Pentru crema caramel, amesteci laptele cu făina. Separat, într-o cratiţă, pui pe foc 400 g de zahăr pentru a se carameliza. Când zahărul devine auriu, torni apa, iar caramelul se va întări. Laşi amestecul pe foc până când zahărul se va dizolva, apoi adaugi restul de zahăr tos. După ce s-a topit, iei cratiţa de pe foc şi adaugi făina amestecată cu laptele. Pui din nou cratiţa pe foc şi amesteci continuu cu un tel până obţii o cremă fină. Iei cratiţa de pe foc, adaugi untul moale şi amesteci totul cu un tel. Laşi crema caramel deoparte pentru a se răcori.
Blatul rece îl tai în două. Ungi prima foaie de blat cu crema de mascarpone. Deasupra pui jumătate din crema de caramel, adaugi celălalt
blat şi acoperi cu nucile mărunţite şi cu restul de cremă de caramel. O dai la frigider 6 ore.
Foto: Profimedia