Prăjitură cu nuci şi glazură de ciocolată

prajitura cu nuci si glazura de ciocolata jpeg

Originar din Asia Centrală, nucul a fost adus în sudul Europei şi nordul Africii de romani. Fructele acestui arbore erau utilizate ca monedă pentru achitarea datoriilor în secolul al X-lea, iar trei secole mai târziu, uleiul de nuci era considerat la fel de valoros ca aurul. Acesta era utilizat în pictură ori la prepararea unor mâncăruri fine. Odată cu trecerea timpului, au început să se comercializeze intens şi miezul de nucă, frunzele şi lemnul arborelui.

Ingrediente

Pentru aluat 100 g unt 250 g făină 100 g zahăr 1 ou

100 g zahăr

200 g nuci mărunţite

50 g miere

200 ml smântână pentru frişcă

250 g ciocolată

200 g unt

Mod de preparare

Amesteci făina cu untul moale, apoi adaugi zahărul şi oul. Omogenizezi toate ingredientele, iar aluatul obţinut îl împarţi în două şi-l dai la frigider o oră. Pui zahărul într-o tigaie. Când începe să se topească şi să-şi schimbe culoarea, adaugi nucile mărunţite. Ulterior, pui mierea şi smântâna dulce. Laşi pe foc până dă în clocot, apoi dai tigaia deoparte.

Scoţi aluatul de la frigier şi-l laşi să se înmoaie puţin pentru a putea fi manevrat. Întinzi o bucată de aluat într-o tavă tapetată. Torni umplutura şi acoperi cu cealaltă bucată de aluat. Dai tava la cuptorul preîncălzit 30-40 de minute. Între timp, prepari glazura. Rupi ciocolata în bucăţi mici şi o topeşti pe baie de aburi. Adaugi untul moale şi amesteci până se omogenizează. Glazura obţinută o torni peste prăjitura răcită, apoi o dai la frigider 3 ore înainte să o serveşti.