Prăjitură cu pere şi îngheţată de vanilie

Birnen Walnusstarte 300dpi desert cu mar jpeg

E anotipmul perelor. Zemoase, parfumate şi aurii. Ce bine le-ar sta într-o prăjitură!

Ingrediente

Pentru aluat

60 g nuci 175 g făină 40 g zahăr 150 g unt rece 3-4 linguri apă rece

Pentru umplutură

6 pere

50 g zahăr

40 g nuci

2 linguri coacăze uscate

Pentru îngheţata de vanilie

6 gălbenuşuri

250 ml lapte

250 g frişcă

150 g zahăr

1 baton de vanilie

Mod de preparare

Se amestecă făina, zahărul, nucile tocate, untul şi apa. Se frământă un aluat care se pune într-o formă de tartă şi se îmbracă pereţii formei. Se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri, apoi se pune forma la frigider timp de o oră.

Se curăţă perele de coajă, se taie felii şi se aşază pe suprafaţa tartei. Se presară cu zahăr şi se introduce tarta în cuptorul bine încins pentru aproximativ 25 de minute.

În ultimele 5 minute de coacere se presară deasupra nucile tocate mari împreună cu coacăzele. Se scoate tarta din cuptor şi se porţionează după răcirea completă.

Pentru îngheţată se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se toarnă, treptat, peste ele laptele clocotit cu batonul de vanilie. După ce s-a turnat tot laptele, se lasă compoziţia la răcit. Se adaugă frişca, se amestecă şi se pune la congelator pentru 3-4 ore. Se serveşte alături de feliile de tartă.