Prăjitură cu portocale

prajitura cu portocale jpeg

Din coji de portocale se face faimosul Cointreau. Băutura cu arome subtile de portocală dulce şi amară a fost produsă pentru prima oară în Franţa, în 1849. Se obţine dintr-un amestec de coji uscate de portocale din Brazilia (cele amare) şi din Tunisia şi Spania (cele dulci), apă purificată, alcool natural.

Ingrediente (1 tavă)

Pentru blat 2 ouă 100 g zahăr 100 g făină coaja de la 1 portocală

250 g smântână grasă

2 albuşuri

150 g zahăr

150 ml suc proaspăt de portocale

coaja de la 1 portocală

6 g gelatină

80 ml suc de portocale

coaja de la 1 portocală

2 linguri zahăr

5 g gelatină

felii de portocală

3 linguri suc de portocale

1 lingură zahăr

Mod de preparare

Pentru blat, baţi ouăle cu zahărul. Treptat, adaugi făina şi coaja de portocală. Aluatul obţinut îl pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi-l dai la cuptorul preîncălzit 15 minute. Între timp, pregăteşti siropul. Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui siropul peste blatul răcit.

Pentru cremă, înmoi gelatina în sucul de portocale 40 de minute. Mixezi albuşurile spumă împreună cu zahărul. Separat, baţi smântâna până se îngroaşă. Ulterior, pui gelatina pe baie de aburi cinci minute, apoi o amesteci cu smântâna, mixul de albuşuri şi cu coaja de portocale. Crema obţinută o torni peste blatul însiropat şi dai prăjitura la frigider două ore.

Pentru jeleu, înmoi gelatina în sucul de portocale 40 de minute, apoi o aşezi pe baie de aburi cinci, şapte minute şi o amesteci cu zahărul şi coaja de portocale. Deasupra prăjiturii pui felii de portocală peste care torni jeleul şi o dai din nou la frigider încă o oră.