Prăjitură cu prune şi bezea

Atât prunele proaspete cât şi cele uscate sunt bogate în minerale şi oligoelemente, conţinând potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan. Sunt bogate în vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, C şi K. Sucul de prune este o bună sursă de fier, fiind recomandat îndeosebi vegetarienilor. Poţi folosi pruinele şi în multe deserturi, cum este această prăjitură cu prune şi bezea.
Prăjitură cu prune şi bezea - Ingrediente
4 ouă 350 g zahăr 250 ml lapte 100 ml ulei 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 praf de copt 300 g făină 300 g prune 1 linguriţă scorţişoară măcinată amestecată cu o lingură de zahăr
Prăjitură cu prune şi bezea - Cum se prepară
Se desfac prunele în două, se scot sâmburii, se presară lingura de zahăr amestecată cu scorţişoara măcinată şi se lasă la rece până când este gata aluatul pentru blat. Se freacă gălbenuşurile cu 150 g zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă uleiul şi laptele, puţin câte puţin, amestecându-se continuu, apoi făina cernută cu praful de copt. Aluatul se întinde într-o formă unsă şi tapetată, deasupra se aşază prunele macerate şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute. Se bat albuşurile spumă tare împreună cu 200 g de zahăr adăugat treptat până când spuma devine sticloasă. Se toarnă peste blatul copt şi se introduce din nou la cuptor, la foc foarte mic, eventual cu uşa cuptorului întredeschisă, până când bezeaua este uşor rumenită. Prăjitura cu prune şi bezea se taie după ce se răcoreşte puţin, cu un cuţit trecut prin apă fierbinte, şi se serveşte după răcirea completă.