Prăjitură cu prune şi firimituri
Profită de ultimele prune ale toamnei pentru a prepara un desert specific acestui anotimp, prăjitură cu prune şi firimituri.
De ce ai nevoie pentru aluat
350 g făină
60 g zahăr
30 g drojdie uscată
180 ml lapte
1,5 kg prune
1 ou
60 g unt
coaja de la 1 lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 praf de sare
1 praf scorţişoară
Pentru firimituri
300 g făină
280 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
1 lingură zahăr vanilat
200 g unt rece
Cum se prepară prăjitura
Combini drojdia cu 3 linguri de făină, zahărul şi puţin lapte şi freci până când se omogenizează ingredientele. Laşi 20 de minute. Speli prunele, le scoţi sâmburii şi le tai jumătăţi. Combini maiaua cu restul ingredientelor pentru aluat până obţii un aluat omogen, pe care-l laşi să crească până îşi dublează volumul.
Dai drumul la cuptor şi tapetezi o tavă. Întinzi o foaie din aluat şi o aşezi în tavă. Pui prunele cu scobitura în sus şi presari peste ele, dacă vrei, puţină scorţişoară.
Pentru firimituri, combini untul rece cu făina, zahărul vanilat şi scorţişoara până obţii o consistenţă nisipoasă. Presari peste prăjitură şi dai tava la cuptor aproximativ 40 de minute.