Prăjitură fragedă cu piersici

prajitura frageda cu piersici profimedia 0200542823 jpeg

Combinaţia de aluat de cozonac cu piure de piersici este ideală pentru a obţine o prăjitură care va atrage toate privirile şi la care vor pofti toţi invitaţii.

Ingrediente (1 tort) Pentru aluat 500 g făină 20 g drojdie 1 pahar lapte 100 g unt gras 3-4 ouă 180 g zahăr 1 linguriţă coajă de lămâie rasă vanilie sau rom 1 praf de sare

Pentru umplutură

2 borcane compot de piersici

zahăr, după gust

Pentru decor

seminţe de mac

1 gălbenuş

Mod de preparare

Cerni făina într-un vas. Adaugi drojdia dizolvată în lapte călduţ, îndulcit, şi amestecat cu puţină făină. Într-un vas separat, baţi ouăle întregi cu zahărul şi puţină sare. Torni peste făină, la mijlocul castronului, adaugi coaja de lămâie, vanilie sau rom. Amesteci încet ca să se absoarbă toată făina. Adaugi treptat, amestecând, untul topit peste compoziţie. Frămânţi şi baţi bine aluatul, apoi îl acoperi cu un prosop şi îl laşi să crească 1-3 ore.

image

Pentru umplutură, scurgi fructele după ce le scoţi din compot, le cureţi de coajă şi le pisezi cu furculiţa până obţii un piure gros. Peste el, pui zahăr după gust, nu mult, pentru că piersicile din compot sunt deja dulci. Amesteci bine până obţii consistenţa dorită.

image

Când aluatul a crescut suficient, îl tai în felii groase şi le frămânţi sub formă de bile. Faci o adâncitură în fiecare, pui o lingură de piure de piersici şi închizi compoziţia în aluat. Cu un făcăleţ, îl întinzi pe masa tapetată bine cu făină.

image

Crestezi aluatul umplut în 8 locuri, lăsând centrul neatins, apoi uneşti uşor două câte două spre interior, ca şi când ai forma un trifoi cu patru foi. Ungi prăjitura cu gălbenuş bătut, pui seminţe de mac în centrul florii şi dai tava la cuptor, 45 de minute sau până trece testul scobitorii.

image

foto: profimedia