Prăjitură „Pădurea neagră“ cu cireşe
Copil fiind, nu era weekend să nu trec prin faţa unei cofetării din cartier şi să nu poftesc la o prăjitură „pădurea neagră“ cu cireşe ci se arăta din vitrină şi parcă îmi făcea cu ochiul ademenindu-mă. Şi, evident de cele mai multe ori, era a mea şi o savuram în linişte, undeva singură. Cofetăria nu mai e, dar gustul acestei prăjituri mi-a rămas şi acum foarte proaspăt în minte.
Prăjitură „Pădurea neagră“ cu cireşe - Ingrediente (1 tavă)
Pentru blat 100 g cacao 12 ouă 500 g zahăr pudră 500 g făină 2 pliculeţe praf copt 7 linguri apă
1 kg smântână grasă
300 g zahăr pudră
500 g cireşe
1 l lapte
100 g ciocolată neagră
150 g zahăr
50 g cacao
1 lingură unt
Prăjitură „Pădurea neagră“ cu cireşe - Mod de preparare
Pentru blat, amesteci făina cu praful de copt şi cacaua, apoi pui combinaţia într-o sită. Separi albuşurile de gălbenuşuri, baţi albuşurile spumă tare, iar gălbenuşurile le freci cu zahărul până devin pufoase, torni apa în fir subţire, apoi le încorporezi în albuşuri.
Adaugi compoziţia de făină, cernând din sită deasupra ouălor, şi amesteci continuu ca să încorporezi bine toate ingredientele. Pui compoziţia într-o tavă dreptunghiulară tapetată şi dai la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii.
Între timp, speli cireşele, le scoţi sâmburii şi le laşi să se scurgă bine. Mixezi smântâna câteva minute, adaugi treptat zahărul pudră şi continui să baţi până se întăreşte. Încorporezi cireşele scurse şi amesteci cu grijă.
După ce blatul s-a răcit, îl tai în două. Între ele pui crema şi o întinzi uniform pe întreaga suprafaţă a blatului. Pentru glazură, pui laptele la foc mic împreună cu ciocolata ruptă şi zahărul, amesteci bine să se topească zahărul şi ciocolata, apoi dai focul mai iute şi laşi să scadă. Dai deo-parte, laşi puţin la răcorit, adaugi untul şi cacaua, amestecând continuu, apoi torni cu grijă peste prăjitură şi întinzi bine cu un cuţit. Laşi prăjitura câteva ore la frigider înainte de a o servi.