Quiche de cartofi noi şi usturoi verde

quiche de cartofi noi si usturoi verde jpeg

Reţeta unui quiche este simplă: găteşti nişte legume oricare ar fi ele, baţi nişte ouă, pui lapte şi făină, le amesteci, mai adaugi nişte brânză, coci la cuptor şi gata. Iată gustarea. Sau prânzul. Sau cina. Sau toate laolaltă.

Ingrediente:

400 g cartofi, de preferat noi (de mărime potrivită), curăţaţi, tăiaţi în rondele, daţi cu puţină sare 3 fire de usturoi verde 3 fire de ceapă verde 2 linguri de ulei de măsline, plus încă una pentru uns 6 ouă ¼ cană de făină de ovăz ¼ cană de făină de orez ½ linguriţă sare de mare ¾ cană lapte ½ cană smântână 120 g brânză fărâmiţată de capră 120 g brânză mai tare (gen parmezan) sau chiar caşcaval, dată pe răzătoare 1 legătură chives (sau cepşoară)

Mod de preparare:

Fii liber să improvizezi. Despre asta este vorba în bucătărie. Şi la această reţetă poţi înlocui făina de ovăz sau cea de orez cu orice fel de altă făină vrei. La fel şi cu laptele. Poţi folosi orice fel de lapte vrei până la urmă, mai gras sau mai slab, de vacă sau de capră. Şi la fel de bine poţi pune mai multă ceapă verde sau mai mult usturoi.

Încinge mai întâi cuptorul. Aşază cartofii feliaţi într-o cratiţă. Acoperă cu apă rece şi pune şi un praf de sare. Amestecă şi lasă-i pe foc până se mai înmoaie, dar să nu se facă praf. Asta înseamnă cam 10 minute. Scurge-i şi dă-i deoparte.

Între timp, taie mărunt ceapa şi usturoiul verde după ce le-ai spălat. Pune-le într-o oală cu apă. Lasă-le să se opărească timp de câteva minute. Încinge două linguri de ulei într-o tigaie, aşa mai la foc molcom. Scurge ceapa şi usturoiul verde şi sotează câteva minute până se mai înmoaie. Dă la o parte ceapa şi usturoiul într-un bol, curăţă tigaia, iar cu restul de ulei unge-o, inclusiv pe margine.

Între timp, amestecă făina toată cu puţină sare. Bate ouăle, două câte două, apoi adaugă treptat laptele şi smântâna. Adaugă şi ceapa şi usturoiul verde, cepşoara tăiată, apoi brânza mai tare rasă şi brânza fărâmiţată de capră.

Aşază feliile de cartofi pe fundul tigăii unse, chiar şi în două straturi dacă e nevoie şi toarnă toată compoziţia peste, uniform. Lasă la copt până când devine aurie pe deasupra. Asta ar putea însemna undeva la 55-60 de minute. Dacă încerci în mijloc, aluatul ar trebui să fie moale, dar nu lichid.

Lasă quiche-ul să se liniştească aproape 10 minute, apoi porţionează-l şi serveşte-l. Dacă mai rămâne, poţi păstra în frigider chiar şi trei zile, dar acoperă vasul cu o folie de plastic alimentară.

Sursa: bojongourmet.com