Răcitură (piftie) moldovenească de porc pentru masa de Revelion

Unii le spun piftii, alţii le spun răcituri, îndeosebi în zona Moldovei, de acolo de unde vine şi această reţetă tradiţională de răcitură moldovenească, numai bună de pus pe masa de Revelion. Se prepară din porc, fără pic de adaos de gelatină şi servită cu mămăliguţă caldă devine un real deliciu culinar.
Ingrediente Răcitură (piftie) moldovenească de porc pentru masa de Revelion
- 1/2 cap de porc
- 2 picioare de porc
- 500 g carne macră de porc
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcina ţelina
- 1 rădăcină păstârnac
- 2 foi dafin
- 10 căţei usturoi
- sare
Mod de preparare Răcitură (piftie) moldovenească de porc pentru masa de Revelion
Bucăţile de porc se spală, se pârlesc dacă este necesar şi se fiert în apă cu sare, alături de carnea macră. Spuma se îndepărtează constant, iar după ce dă în câteva colcote se adaugă legumele curăţate întregi şi foi de dafin. Se lasă la fiert cel puţin două ore şi se completează cu apă până când carnea este fiartă şi se desprinde de pe oase.
Usturoiul se curăţă, se pisează şi se adaugă în zeama de carne, în timp ce bucăţile se desprind total de pe oase, se porţionează şi carnea macră şi se împart în farfurii. Se pot pune pe fundul bolurilor rondele de morcov fiert. Zeama se strecoară şi se adaugă peste carne. Bolurile cu răcitura sau piftia obţinută se dau la rece până a doua zi. Atenţie, nu le băga la frigider, ci pune-le pe balcon sau în orice alt loc răcoros.
Se servesc reci, cu mămăliguţă. Poftă bună!
Sursa foto: pixabay.com