Reţeta rapidă de spaghete bolognese
Prima reţetă de paste bolognese a fost preparată în Bologna, un oraş din nordul Italiei. De-a lungul timpului, sosul din carne de vită şi porc şi un amestec aromat de ceapă, morcovi, ulei de măsline, unt, lapte, pastă de tomate şi sare a fost folosit pentru a da savoare mâncărurilor din toată lumea. Un renumit bucătar italian, Stefano Bonilli, a spus că felul de mâncare spaghete cu sos bolognese n-are de-a face cu reţeta iniţială. „Spaghetele sunt paste uscate, originare din sudul Italiei. În Bologna, avem tagliatelle, paste proaspete făcute în casă“, a afirmat acesta. Sosul este preparat doar cu vită şi porc, nicidecum cu pui şi curcan.
Ingrediente (4 porţii)
1 pachet spaghete 250 g carne tocată (amestec vită şi porc) 2 cepe mari 1 ardei gras roşu 1 morcov 300 ml suc de roşii 2-3 căţei de usturoi 4 linguri ulei sare piper oregano busuioc
Mod de preparare
Pui apă la fiert, în care adaugi o linguriţă de sare. Când dă în clocot, pui pastele, le laşi să fiarbă 8-10 minute, apoi le strecori. Tai ceapa mărunt, iar morcovul şi ardeiul curăţat de seminţe, cubuleţe. Încingi uleiul, adaugi ceapa şi laşi la călit până se înmoaie. Pui peste ceapă morcovii şi ardeiul, laşi 2-3 minute şi adaugi carnea tocată şi usturoiul pisat. Ţii, la foc mic, cinci minute.
2››› Adaugi sucul de roşii şi condimentezi, după gust, cu sare, piper, busuioc şi oregano. Laşi să fiarbă sosul, la foc mic, 30-40 de minute, amestecând din când în când. Aşezi pastele în farfurie şi adaugi sosul.