Reţetă simplă de panettone de casă

1 panettone de casa png png

Cel mai delicios cozonac de origine italiană poate fi preparat chiar la tine acasă, după o reţetă foarte simplă şi rapidă şi va fi delicios, ca la mama lui. Dacă vrei să înlocuieşti tradiţionalul cozonac de sărbători, încearcă panettone de casă, cu acelaşi gust desăvârşit.

Ingrediente 

- 600 g făină

-200 g zahăr

-2 linguri miere

-7 gălbenuşuri

-1 praf de sare

-150 g unt

-150 ml lapte

-jumătate baton de vanilie

-1 pliculeţ drojdie uscată(sau 25 g proaspătă)

-100 g fructe confiate

-100 g granule de ciocolată

Mod de preparare 

Drojdia, cu jumătate din laptele călduţ, 100 g de zahăr şi 100 g de făină se amestecă şi se lasă să crească (se face maiaua). Separat se amestecă gălbenuşurile cu sarea şi se lasă deoparte,să se intensifice culoarea. Când maiaua a crescut (cam în 15 minute), se adaugă gălbenuşurile, 100 g de unt, 300 g făînă, restul de zahăr, seminţele de la pastaia de vanilie şi restul de lapte şi se pun la robot sau se amestecă bine cu mixerul timp de 10 minute. În felul acesta aluatul înglobează aer şi creşte mult mai uşor. Cuptorul se încălzeşte foarte puţin (5 minute), fără să fie firbinte, doar foarte puţin călduţ. Se bagă vasul cu aluat in cuptor şi se lasă să crească.

Ai grijă să fie focul închis, nu se pune la copt, dar fiind cald şi spaţiu închis, creşte mult mai repede. După 1 ora, aluatul e deja crescut, se adaugă restul de făină, miere şi unt topit şi se mai amestecă la robot sau cu mixerul, încă 10-15 minute. Se adaugă acum fructele confiate şi granulele de ciocolată (stafide,nuci), se amestecă şi se toarnă aluatul într-o formă rotundă (cratiţă) tapetata cu hârtie de copt. Aluatul e moale, nu e un aluat tare că la cozonac. Se bagă din nou în cuptor şi se lasă să crescă încă 1 ora. Dacă este bine crescut, se crestează în formă de cruce deasupra, cu un cuţit şi se bagă la cuptor, la foc potrivit spre mic (cam 160-170 de grade). Se coace repede, în 30-40 de minute, faceţi proba cu scobitoarea după 30 de minute. 

Când se scoate din cuptor, aşa, fierbinte, se poate unge deasupra cu albuş de ou bătut cu zahăr, cu o bezea şi se presară migdale feliate, granule de zahăe sau se lasă simplu. Reţeta a fost inspirată de pofta-buna.com.

pofta-buna.com

Se serveşte după răcire. Sărbători cu bine!