Reţete vechi şi noi pentru masa de Paşte. Ouă umplute „altfel”, tartine, pate de casă şi budincă delicioasă de pâine

1 turkey jpg jpeg

Pate de casă

Vă prezentăm o reţetă de pate de casă de care vă veţi îndrăgosti instant. Se face relativ uşor, iar gustul unui pateu fără e-uri şi conservanţi pe o bucată proaspătă de pâine te va cuceri din prima.

profimedia 0109061843 jpg jpeg

Ce ingrediente ai nevoie ca să faci pate de casă:

 Speli şi cureţi ficăţeii, îi pui în lap­te, atât cât să fie acoperiţi, îi ţii cel puţin 2 ore, apoi îi scurgi şi îi fierbi în apă cu sare, în care ai adăugat foa­ia de dafin şi ceapa tăiată în patru. Când intră furculiţa cu uşurinţă în ei, îi scurgi şi-i laşi la răcit. Cureţi ouă­le de coajă şi le scoţi gălbenuşurile. Dai deoparte 2-3 ficăţei, iar pe re­stul îi pasezi cu blenderul, adaugi untul ţinut la temperatura camerei, gălbenuşurile, sare şi piper, după gust. La final, trebuie să obţii un pate fin. 

Aşezi într-o tavă de chec feliile de bacon, întinzi un strat de pate şi pui din loc în loc ficăţeii păstraţi şi 2-3 linguriţe de dulceaţă de ardei iute. Pui restul de pate, nivelezi şi aşezi peste el marginile feliilor de bacon, apoi dai tava la frigider peste noapte. Dacă vrei, poţi umple cu pate şi albuşurile rămase.

 

Tartine rapide cu ouă 

În Germania, Joia Patimilor mai este cunoscută şi sub numele de Joia Verde(Gründonnerstag). În această zi, germanii obişnuiesc să mănânce preparate cu cât mai multă verdeaţă, obiceiul semnificând revenirea la viaţă a naturii. În acelaşi timp, culoarea verde este asociată cu speranţa şi cu un nou început.

shutterstock 116818114 jpg jpeg

Ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara tartine cu ouă

Toci ouăle şi frunza de ceapă verde, apoi le amesteci cu muştarul, zeama de lămâie şi cu maioneza. Potriveşti gustul de sare şi cu o lingură pui din compoziţie peste biscuiţi şi decorezi cu frunze de pătrunjel. Le dai la rece înainte de a le servi.

Budincă de pâine cu spanac

Un preparat deosebit, cu un gust proaspăt ca primăvara. Are 2 tipuri de carne, spanac proaspăt şi caşcaval, aşa că va fi un real succes pe masa de Paşte.

2 profimedia 0105912067 jpg jpeg

Iată ingredientele pentru budinca de pâine cu spanc:

Cureţi ceapa, o mărunţeşti şi o căleşti, 3-4 minute, în 2 linguri de ulei încins. Când devine sticloasă, adaugi spanacul spălat şi tocat. Ţii pe foc până când scade apa lăsată, apoi dai deoparte. Separat, tai pastrama şi cârnatul cubuleţe şi le rumeneşti 4-5 minute într-o tigaie cu o lingură de ulei încins. Baţi ouăle ca pentru omletă şi le amesteci cu laptele, apoi adaugi pâinea tăiată cubuleţe şi amesteci. Ungi tava cu uleiul rămas, presari pesmetul şi aşezi un strat de pâine, unul de spanac şi unul de carne. Pui din nou un strat de pâine, spanac, carne şi din nou un strat de pâine. Dai budinca la cuptor aproximativ o oră şi, cu 5 minute înainte să stingi focul, scoţi tava şi presari caşcavalul ras.

Ouă umplute

Cu siguranţă masa de Paşte n-ar fi completă fără acest preparat. Însă îţi propunem o variantă  puţin diferită de reţeta clasică pe care o ştii. 

shutterstock 188940455 jpg jpeg

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aceste ouă umplute 

Tai ouăle jumătăţi, pe lung şi le scoţi gălbenuşurile. Cureţi avocadoul şi-l pasezi împreună cu gălbenuşurile, crema de brânză, căţelul de usturoi, sare şi zeamă de lămâie, după gust. Umpli ouăle cu această compoziţie, aşezi deasupra bucăţi de somon rulate şi le stropeşti cu zeama de lămâie rămasă. Dai ouăle la rece până în momentul servirii.