Ruladă cu cremă de castane

1365089327 3105ruladacastane jpeg

Aduse de pe tărâmurile asiatice, castanele sunt recunoscute pentru gustul lor delicat şi parfumat. Cele mai cunoscute sunt castanele coapte în jar, care te „încălzesc“ cu aroma lor în serile reci de iarnă. Însă, aceste fructe sunt ingredientul mai multor deserturi rafinate din bucătăria europeană şi nu numai. Din castane poţi pregăti un piure delicios pe care-l poţi adăuga în prăjituri fine cu ciocolată, cu alune sau cu creme de vanilie.

Ingrediente (1 ruladă)

Pentru blat

1 lingură cu vârf făină

40 g pudră de cacao

5 ouă

150 g zahăr

50 g ciocolată neagră

Pentru umplutură

600 g castane crude

350 ml lapte

100 g mascarpone sau urdă

75 ml apă

1 baton de vanilie

100 g unt

100 g zahăr

1 praf de sare

1 fiolă esenţă de rom

Pentru decor

frişcă

castane fierte

Mod de preparare

Cu o zi înainte, crestezi castanele, apoi le prăjeşti în cup tor. Îndepărtezi cojile cât timp sunt calde. Fierbi fructele în lapte împreună cu batonul de vanilie circa 50 de minute, la foc mic, acoperite cu capac. Strecori castanele, opreşti câteva pentru decor, iar peste restul adaugi mascarpone sau urdă 75 ml apă 100 g unt 100 g zahăr 1 praf de sare 1 fiolă esenţă de rom frişcă castane fierte sau urdă, untul topit, zahărul, un praf de sare şi 75 ml apă, apoi le mixezi până la consistenţa unui piure. Aşezi piureul la frigider până a doua zi.

Pentru blat, amesteci gălbenuşurile cu 100 g zahăr până se obţine o compoziţie spumoasă, albuşurile le baţi cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar făina o cerni cu pudra de cacao. Amesteci cele trei compoziţii uşor, de jos în sus, plus ciocolata zdrobită, apoi torni aluatul obţinut într-o tavă tapetată cu folie specială de copt şi o coci 10-15 minute în cuptorul bine încins. Scoţi blatul pe un prosop umezit, îl rulezi cu grijă şi îl laşi să se răcească.

Desfaci blatul pe planşetă, întinzi deasupra ¾ din piureul de castane, pe care în prealabil l-ai amestecat cu esenţa de rom, apoi rulezi rulada cu umplutura în interior. O îmbraci în restul de piure, o decorezi cu frişcă şi castanele oprite şi o dai la frigider până în momentul servirii.