Salam de biscuiţi

Ingrediente:
500 g biscuiţi (populari) 100 g zahăr 200 g rahat 100 g miez de nucă 50 g stafide 100 g smochine uscate 3 linguri cacao 3 linguri rom 1 pacheţel zahăr vanilat coajă de portocală 150 ml apă un praf de sare
Mod de preparare:
Rupi biscuiţii în bucăţele şi îi aşezi într-un castron mare. Acoperi stafidele şi smochinele cu rom şi le laşi să se hidrateze 15 minute, apoi le scurgi şi le adaugi în castron. Rumeneşti uşor nucile în cuptor şi le tai feliuţe, tai rahatul cubuleţe şi le amesteci cu celelalte ingrediente din castron. Separat, fierbi apa cu zahărul şi sarea, o iei deoparte de pe foc, adaugi zahărul vanilat, coaja de portocale tăiată fin, romul în care s-au hidratat stafidele şi smochinele şi, în final, cacaua.

Amesteci bine până se omogenizează cacaua. Torni compoziţia obţinută peste ingredientele din castron şi le amesteci uşor să nu se sfărâme. Pregăteşti o foaie de plastic dreptunghiulară, torni compoziţia de biscuiţi pe una dintre laturile mari ale dreptunghiului, presând bine să se lipească ingredientele între ele şi rulezi foaia de plastic modelând un salam cu grosimea dorită. Legi capetele şi laşi salamul la frigider până a doua zi ca să se întărească bine. Îl serveşti tăiat felii.