Salata arnăuţilor

salata arnautilor jpeg

Este o salată deosebită, în care se combină ingrediente obişnuite (cartofi, ulei, muştar, sare) cu delicatese precum sardelele, măslinele şi lămâia.

Ingrediente (6-8 porţii)

1 kg cartofi 300 g sardele din conservă 10-12 măsline negre fără sâmburi 1 căpăţână de usturoi ½ de lămâie 1 lingură muştar 3 linguri ulei sare, piper

rozmarin

½ de lămâie

Mod de preparare

Spală cartofii, limpezeşte-i şi pune-i la fiert în apă caldă cât să-i acopere. Fierbe-i în coajă 25 de minute cu vasul acoperit. Taie măslinele rondele şi toacă mărunt usturoiul curăţat.

Prepară un sos picant dintr-o lingură de muştar amestecat cu uleiul, omogenizează bine, subţiază cu zeama de la o jumătate de lămâie şi condimentează cu piperul măcinat. Adaugă măslinele şi usturoiul tocat în sos.

Curăţă cartofii cât sunt calzi, taie-i cubuleţe, sărează-i şi aşază-i într-un castron adânc, apoi acoperă-i cu sos. Amestecă cu atenţie, folosind două furculiţe. Aruncă uleiul în care au fost conservate sardelele, curăţă-le de oase, taie-le bucăţi şi spală-le, apoi amestecă-le cu restul salatei. Decorează cu rozmarin şi felii de lămâie şi ţine-o la rece o jumătate de oră.

Sfat! Dacă foloseşti sardele crude, curăţă-le, sărează-le, stropeşte-le cu zeamă de lămâie şi lasă-le la macerat o oră.

Această reţetă şi alte câteva zeci le poţi găsi în cartea „Reţete tradiţionale româneşti“ a Mariei Cristea-Şoimu apărută în „Biblioteca Adevărul“.