Salată de gogonele cu burrata

salata gogonele jpeg

Salată de gogonele cu burrata: Alex Petricean, chef la restaurantul Maize din Bucureşti, desemnat totodată cel mai bun bucătar din România de prestigiosul ghid Gault&Millau, a creat pentru cititoarele „Click! Poftă bună!“ reţete inedite, care îşi au însă rădăcinile în bucătăria românească. Folosind numai ingrediente locale, de sezon, dar şi tehnici inovatoare, puteţi să le recompuneţi oricând în bucătăria de acasă.

Salată de gogonele cu burrata

Alex Petricean, chef la restaurantul Maize din Bucureşti, desemnat totodată cel mai bun bucătar din România de prestigiosul ghid Gault&Millau, a creat pentru cititoarele „Click! Poftă bună!“ reţete inedite, care îşi au însă rădăcinile în bucătăria românească. Folosind numai ingrediente locale, de sezon, dar şi tehnici inovatoare, puteţi să le recompuneţi oricând în bucătăria de acasă.

Dificultate medie/Preparare: 3 h/4 porţii

Ingrediente

500 g brânză burrata

200 g mix verdeţuri de sezon: lobodă verde şi roşie, măcriş, pătrunjel, leuştean

4 ridichi roşii

6 gogonele verzi

1 sfeclă roşie

50 g iaurt

40 g fagure de miere

Pentru uleiurile aromatizate

80 ml ulei

10 fire leuştean

20 boabe piper negru

Pentru decor

10 g hrişcă

10 g seminţe negrilică

Salată de gogonele cu burrata

Mod de preparare:

Împarţi uleiul în două părţi egale. Adaugi, în fiecare vas, leuşteanul şi boabele de piper. Mixezi cu un blender de mână fiecare combinaţie şi dai la frigider peste noapte. A doua zi, le strecori printr-o sită foarte fină sau printr-un tifon şi obţii, astfel, două tipuri de ulei aromatizat: de leuştean şi de piper negru.

Opăreşti 2 gogonele în apă fiartă, apoi le cureţi pieliţele. Le faci felii şi le rumeneşti pe grătar.

Tai felii subţiri alte 2 gogonele, torni uleiul de piper negru şi laşi la infuzat.

Feliezi gogonelele rămase, le murezi 30 de minute în apă fierbinte cu sare, le transferi într-un vas cu apă cu gheaţă şi le laşi la scurs.

Prepari un dressing din iaurt şi ulei de leuştean, pe care îl răstorni peste mixul de salată. Tai felii subţiri ridichile şi sfecla roşie, curăţată de coajă. Coci hrişca în cuptor, 5 minute, la 170 ºC.

Pui felii de burrata pe o farfurie, adaugi salata, aranjezi felii din cele trei tipuri de  ogonele, mici bucăţi de fagure de miere şi, la final, felii subţiri de ridichi şi de sfeclă roşie.

Ornezi cu hrişcă crocantă şi cu negrilică.

FOTO: Sorin Stana