Salată de orez
Pentru serile în care nu ai mult timp la dispoziţie pentru cină, încearcă o salată săţioasă cu orez şi fasole boabe.
Ce ai nevoie › 200 g orez › 250 g boabe de fasole albă › 1 ceapă mare › 2 căţei de usturoi › 4-5 roşii cherry › ceapă chives (sau codiţe de ceapă verde) › cimbrişor uscat › 7-8 măsline negre feliate (opţional) Pentru asezonare › 2 linguri oţet balsamic › 2 linguri ulei de măsline › sare › piper › frunze de busuioc pentru decor
Se pune fasolea la înmuiat cu o seară înainte de a pregăti salata. A doua zi, se clăteşte fasolea şi se fierbe. Prima apă se aruncă, apoi se toarnă apă caldă şi se lasă să fiarbă până este bine pătrunsă, dar boabele trebuie să rămână întregi. Se scurge de zeamă şi se lasă la răcit în salatieră.
Separat, se spală orezul în mai multeape, apoi se fierbe în apă cu sare circa 10 minute. Se lasă acoperit încă 10 minute,
apoi se scurge apa şi se lasă orezul la răcit. Se amestecă orezul cu boabele de fasole, se adaugă o ceapă tăiată rondele, usturoiul feliat sau zdrobit, codiţe de chives (sau ceapă verde), roşii cherry, tăiate în sferturi,
măsline negre feliate (opţional), cimbrişor uscat, după gust.
Separat, se bate ulei de măsline cu oţetul balsamic, sare şi piper, după gust. Sosul obţinut se toarnă peste salată. Se decorează cu frunze de busuioc verde şi se serveşte.