Şalău de Dunăre marinat şi prăjit, cu sos de capere şi lămâie

1 dsc07254 jpg jpeg

Îi mulţumim cititorului nostru fidel, Ursan Anişoara, pentru această reţetă delicioasă de peşte.

Ingrediente necesare:

- un şalău de Dunăre de circa două kilograme - două lămâi - o linguriţă de legume deshidratate fără sare - o linguriţă de amestecă de ierburi aromatice, între care maghiran, cimbrişor, oregano, busuioc, dafin - 40 de ml de ulei de măsline - 10 boabe de piper colorat - sare după gust - două linguri de capere murare - 50 ml de vin alb sec - 75 ml de ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

Se curată şalăul de solzi, de intestine,seîndepărtează capul şi coadă apoi se taie rondele subţiri de cca 1,5-2 cm care se spală în mai multe ape reci.

Se prepară marinata amestecând 20 ml de măsline cu vinul alb,cu un praf de sare şi piper, cu un praf de amestec de plante aromatice şi sucul de la o lămâie,se toarnă peste rondelele de peste şi se lasă cel puţin 30 minute.

Se scot rondelele de peşte din marinată şi se prăjesc în ulei încins sau se pun pe hârtie pentru copt ,în tavă şi se rumenesc în cuptor,după preferinţă.Dacă alegem varianta prajitului, rondelele rumenite se scot pe şerveţele absorbante,să scăpăm de surplusul de ulei.

Sosul de capere se pregăteşte încingând uleiul de măsline rămas, se adaugă în el  caperele ,mişcând tigaia pe flacără câteva secunde, iar apoi dăm de pe flacără şi adăugăm legumele deshidratate. Condimentează cu sare şi piper şi adaugă şi restul de condimente. Stoarce din nou sucul de la o lămâie şi pune-l din nou pe flacără mişcând încontinuu tigaia cca 5 minute, apoi toarnă acest sos fierbinte peste peştele rumenit şi aşezat pe platou.

Se serveşte după ce am lăsat cinci minute pentru ca peştele să ia gustul sosului.

Poftă bună!