Sarmale cu orez şi ciuperci

sarmale cu orez si ciuperci jpeg

Mai greu ne urnim vara, pe căldură, să gătim sarmale. Iar dacă o facem, de cele mai multe ori evităm carnea tocată şi încercăm altfel de umpluturi. Iată un exemplu:

Ingrediente

15-20 frunze de varză dulce 2 linguri ulei 1 ceapă 200 g orez 1 lingură mărar, tocat 1 linguriţă cimbru 200 g ciuperci 2 linguri bulion sare piper borş 1/2 varză, pentru tocat

Mod de preparare

Speli bine varza înainte să o opăreşti. Umpli o oală cu apă, pe jumătate, şi o fierbi cu un praf de sare. Când începe să clocotească, aşezi varza. Desprinzi frunzele cu o furculiţă şi le scoţi pe rând, având grijă să nu le înmoi prea mult.

Toci ceapa şi o căleşti în ulei. Adaugi ciupercile tăiate în bucăţi mai mari. După 3-5 minute, pui orezul, mărarul, cimbrul şi bulionul diluat cu puţină apă. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi laşi până scade zeama.

Umpli foile cu această compoziţie. Într-o cratiţă, pregăteşti un strat din câteva frunze şi puţină varză dulce tocată. Aşezi frumos sarmalele, în cercuri, torni apă şi borş după gust, cât să le acoperi. Dacă vrei, mai adaugi câteva linguri de bulion. Le laşi să fiarbă la foc mic, apoi le dai la cuptor, până se rumenesc. Verifici din când în când dacă orezul este făcut şi le serveşti calde.