Sarmale vegetale cu cuşcuş şi linte

sarmale vegetale jpeg

Aceste sarmale sunt la fel de delicioase ca cele cu carne şi ţi se vor topi în gură!

Timp de preparare 2h 45’ Pentru 4-6 porţii

Ingrediente

1 cană cuşcuş

1 ¼ cană supă de legume

½ cană vin alb

½ cană linte

2 căni apă

¼ linguriţă fulgi ardei iute

¼ linguriţă sare

½ cană orez

1 cană supă de legume

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă roşie, tăiată cubuleţe

120g ciuperci feliate

1 morcov mic, ras

1 zucchini, ras

2 căţei de usturoi, tocaţi

sare şi piper

¼ linguriţă busuioc uscat

1 căpăţână de varză

Pentru sos

2 roşii medii-mari

1 cană roşii cherry

2 roşii maro gourmet

1 ceapă mică

5 frunze de busuioc proaspăt

¼ linguriţă fulgi ardei iute

sare şi piper

puţin zahăr

zeamă de lămâie( opţional)

Mod de preparare

Poţi găti în acelaşi timp lintea, orezul şi cuşcuşul sau separat, depinde de câte tigăi ai.

Într-o cratiţă mică, pune la fiert 1 ¼ cană supă de legume şi vinul alb. Pune cuşcuşul peste, acoperă cratiţa şi ia-o de pe foc. Las-o să se răcească 10 minute iar apoi transferă ingredientele într-un bol mare.

Într-o oală mică, pune la fiert apa, fulgii de ardei iute şi sarea. Pune lintea peste, şi lasă la gătit la foc mic timp de 15 minute. Scurge lintea şi pune-o peste cuşcuş. În altă cratiţă mică, pune la fiert 1 cană supă de legume. Adaugă orezul, acoperă cu un capac şi lasă-l la fiert timp de 15 minute. Pune orezul peste linte şi cuşcuş.

Într-o tigaie, pune uleiul la încălzit la foc mediu. Adaugă ceapa şi las-o să se gătească timp de 5 minute. Pune ciupercile peste şi continuă să amesteci până când ceapa şi ciupercile se înmoaie. Adaugă usturoiul, morcovul, zucchini, sarea, piperul şi busuiocul uscat. Găteşte pentru 1-2 minute şi ia tigaia de pe foc. Toarnă amestecul peste orez, linte şi cuşcuş.

Sosul

Taie roşiile şi pune-le într-un blender. Amestecă-le până se formează o pastă. Strecoară-le printr-o sită într-o tigaie pentru a îndepărta bucăţile mari de roşie. Căleşte ceapa în tigaie.

Adaugă frunzele de busuioc, fulgii de ardei iute, sarea şi piperul. Găteşte la foc mic până ingredientele se pătrund. Dacă doreşti poţi adăuga zahărul şi zeama de lămâie. Aruncă frunzele de busuioc. Ia tigaia de pe foc.

Umple cu apă oala cea mai mare pe care o ai şi pune-o la fiert. Taie cotorul de la varză şi rupe frunzele stricate. Pune varza la fiert în apă. Încălzeşte-o până frunzele se dezlipesc de pe varză. Imediat, scoate frunzele care s-au dezlipit din oală şi pune-le pe un pat de gheaţă pentru a se răci. Continuă procesul şi cu restul de frunze. Varza care a rămas tai-o bucăţele mici. Le vei pune deasupra sarmalelor.

Preîncălzeşte cuptorul. Toarnă puţin sos într-o tavă mare pentru a acoperi fundul acesteia şi pentru a impiedica sarmalele să se lipească. Taie bucata mai tare din frunzele de varză, pentru că nu se va găti. Pune împlutură pe fiecare frunză de varză şi ruleaz-o. Pune sarmalele în tavă.

Preîncălzeşte cuptorul. Presoară varza rămasă peste sarmale şi toarnă sosul rămas peste ele. Acoperă tava cu o folie de aluminiu şi bag-o la cuptor pentru 1 oră jumătate-2 ore. Scoate tava de la cuptor şi lasă sarmalele la răcit 10-15 minute înainte să le serveşti.

Sursa: http://thecookiewriter.com