Sărmăluţe în foi de viţă

sarmalute in foi de vita jpeg

Fiecare regiune a ţării noastre este, din punct de vedere gastronomic, un univers în sine. Ca să obţii cele mai bune sărmăluţe în foi de viţă, ar fi bine să le fierbi într-un vas de ceramică. Foile de varză sau de viţă-de-vie murate pune-le la desărat în puţină apă călduţă. Dacă vrei să legi bine compoziţia de sarmale, pune în ea şi un ou bătut bine.

Sărmăluţe în foi de viţă - Ingrediente (5 porţii)

1 piept de gâscă, dezosat şi tocat 100 g orez 7 linguri bulion 3 cepe potrivite cimbru uscat frunze murate de viţă-de-vie 200 ml borş 2-3 linguri de ulei smântână sare piper

Sărmăluţe în foi de viţă - Mod de preparare

Pui carnea tocată într-un vas. Separat căleşti în ulei ceapa tocată mărunt şi orezul spălat şi scurs. Torni amestecul peste carnea tocată, adaugi cimbrul, o lingură de bulion şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci foarte bine compoziţia cu mâna.

Speli frunzele de viţă, le tai codiţele, le laşi la desărat aproximativ 2 ore, apoi le opăreşti în apă clocotită. Le scoţi cu grijă şi le laşi să se răcească într-o sită. Iei câte o lingură din amestecul de carne şi pui pe frunza de viţă, rulezi strâns, apoi introduci capetele frunzei.

Acoperi fundul cratiţei în care fierbi sarmalele cu 3-4 frunze de viţă, aşezi sarmalele în straturi şi acoperi din nou cu frunze. Torni apă cât să le acopere şi le ţii la foc mic, 40-50 de minute, cu capac. Diluezi bulionul rămas în borş. Torni amestecul în oala cu sarmale şi laşi la fiert, în cuptor, până capătă o pojghiţă închisă la culoare. Serveşti sărmăluţele calde cu smântână.