Sărmăluţe în foi de viţă

sarmalute jpeg

Dacă ţi se face poftă de un fel tradiţional, atunci sărmăluţele în foi de viţă cu carne tocată de gâscă sunt exact ce căutai. Pentru un gust mai bun, fierbe-le cu borş!

Ingrediente

1 piept de gâscă, dezosat şi tocat 100 g orez 7 linguri bulion 3 cepe potrivite cimbru uscat frunze murate de viţă-de-vie 200 ml borş 2-3 linguri de ulei smântână sare piper

Preparare

Pui carnea tocată într-un vas. Separat căleşti în ulei ceapa tocată mărunt şi orezul spălat şi scurs. Torni amestecul peste carnea tocată, adaugi cimbrul, o lingură de bulion şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci foarte bine compoziţia cu mâna.

Speli frunzele de viţă, le tai codiţele, le laşi la desărat aproximativ 2 ore, apoi le opăreşti în apă clocotită. Le scoţi cu grijă şi le laşi să se răcească într-o sită. Iei câte o lingură din amestecul de carne şi pui pe frunza de viţă, rulezi strâns, apoi introduci capetele frunzei.

Acoperi fundul cratiţei în care fierbi sarmalele cu 3-4 frunze de viţă, aşezi sarmalele în straturi şi acoperi din nou cu frunze. Torni apă cât să le acopere şi le ţii la foc mic, 40-50 de minute, cu capac.

Diluezi bulionul rămas în borş. Torni amestecul în oala cu sarmale şi laşi la fiert, în cuptor, până capătă o pojghiţă închisă la culoare. Serveşti sărmăluţele calde cu smântână.